Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, ocenio je ovu godinu kao izuzetno uspešnu, a najznačajnija vest, kako je rekao, jeste dolazak u ovaj grad Kompanije "Rimaster elektrosistem AB" iz Švedska koja planira da zaposli 1.000 radnika.


"Rimaster", proizvođač kablova i kablovskih snopova za specijalna vozila i industrijske siteme, zaposlio je prvih 50 radnika koji su obučeni u Švedskoj s namerom da u narednoj fazi zaposli do 350 radnika, istakao je Paunović na tradicionalnoj konferenciji za novinare pred novogodišnje praznike.

On je naveo da je švedska kompanija zakupila halu privatnog preduzeća na petlji autoputa, a u sledećoj fazi tražiće mogućnost da, pod ekonomskim uslovima, nastavi proizvodnju u industrijskom parku koji će graditi opština u Industrijskoj zoni "Zmič".

"U sledećoj fazi, za nešto više od godinu dana, plan je da zaposli 350 radnika, a narednoj fazi još do 1.000 radnika", precizirao je Paunović i dodao da će opština izaći u susret zahtevima "Rimastera" jer je otvaranje radnih mesta prioritet.

Ukoliko "Rimaster" ostvari svoje planove o zapošljavanju do 1.000 radnika, uz investicije 65 malih i srednjih preduzeća opštine koje se realizuju i koja planiraju zapošljavanje 286 novih radnika, "očekuju nas bolji dani", istakao je predsednik opštine.

Paunović, koji je konferenciju držao sa svojim saradnicima u Skupštini opštine, ocenio je da je uspeh ove godine plod dugogodišnjeg stvaranja povoljne klime za investicije u ovoj opštini.

Istakao je da je ova godina bila "rekordna i po iznosu potpisanih ugovora s republikom i međunarodnim organizacijama za finansiranje projekata".

"Realizovani su ili je u toku realizacija Sistema odbrane od poplava iz sredstava EU i JP ''Srsbijavode'' od 3,9 milona evra, unapređenje vodosnabdevanja, 3,4 milona evra sa Nemačkom razvojnom bankom, izgradnja objekata za izbeglice u vrednosti od 466.000 evra, rekonstrukcija Gradske apoteke sa 11 miliona dinara", precizirao je Paunović.

On je naveo i da su "iz državnih izvora odobrena sredstva za projekte u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, poljoprivrede, turizma, kulture, izgradnja infrastrukture... u iznosu od 70.000.000 dinara".

Paunović je podsetio i da je 23. novembra opština potpisala ugovor s firmom "Domus inženjering" iz Jagodine o projektovanju budućeg Industrijskog parka sa objektom površine 3.600 kvadratnih metara, čime će se stvoriti uslovi za firme koje žele da investiraju u Paraćin.

On je dodao i da firma "Cinkomet" iz Bugarske počinje gradnju u Industrijskoj zoni, gde već fabriku ima kompanija za preciznu mehaniku iz Francuske.