Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je realni rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2019. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 6,2 odsto.

Rast BDP-a u četvrtom kvartalu 6,2 odsto

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2019. godine od 1,7 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu prošle godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva 48,3 odsto, sektoru informisanja i komunikacija 8,2 odsto i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane 8,1 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u četvrtom kvartalu 2019. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast registrovan je kod svih agregata – izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava 3,1 odsto i izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 2,7 odsto.

Takođe, realni rast konstatovan je i kod sledećih oblasti – izdaci za finalnu potrošnju države 2,5 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva 29,6 odsto, izvoz robe i usluga 8,7 odsto i uvoz robe i usluga 11,4 odsto.