Predlog Zakona o agencijskom zapošljavanju opet na usaglašavanju. Preko agencija radi 100.000 ljudi.

Rad na lizing čeka radnu grupu

OKO 100.000 radnika u Srbiji trenutno radi preko agencija za zapošljavanje, procene su sindikata. Po najnovijim podacima Ministarstva rada ima ih između 50.000 i 60.000 i angažovani su u svim oblastima rada, a agencija koje se bave posredovanjem u njihovom zapošljavanju ima oko 100.

Ova vrsta angažovanja nije zakonski regulisana, ali se već nekoliko godina unazad toleriše. Borba sindikata da se ovaj vid rada, popularno nazvan rad na lizing, uvede u zakonske okvire, sve je odloženo do daljeg zbog kadrovskih promena u Ministarstvu rada.

- Kada bi to moglo da se dogodi još je teško reći - smatra Zoran Mihajlović, sekretar Veća samostalnih sindikata Srbije. - Novi ministar posmenjivao je mnoge u ministarstvu, a zakoni o štrajku, mirnom rešavanju radnih sporova i lizingu moraju da čekaju bolja vremena.

Mihajlović smatra da će za Zakon o agencijama za zapošljavanje morati da se formira nova radna grupa, i da ne očekuje nikakva pomeranja do jeseni. "Lizing" je najhitniji, jer, po njemu u toj oblasti ima najviše problema. Trenutno sve velike kompanije zapošljavaju ljude na ovaj način, poput NIS-a, "Telekoma", pa čak i mnogih ministarstava.

Sindikati su saglasni da bi zakon morao da ograniči broj radnika koji se zapošljavaju na lizing i da to ne bi smelo biti više od deset odsto ukupnog broja zaposlenih u kompaniji, kao i da se na taj način ne mogu zapošljavati radnici u osnovnoj delatnosti kojom se bavi preduzeće.


ZA TREĆINU MANjE ZARADE

ZARADE zaposlenih preko agencije su i do 30 odsto manje od radnika koji su direktno zaposleni u preduzećima u kojima rade. Oni su praktično pravno nezaštićeni, a godišnji odmor, odsustvo s posla i zarade zavise od volje poslodavca.