Prvi Agrobiznis inkubator - sajam lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača, održan je za vikend u Sremskoj Mitrovici, a okupio je 33 učesnika.

Prvi agrobiznis inkubator osnovan u Sremskoj Mitrovici

Srem je regija poznata po proizvodnji hrane, te je Sremska Mitrovica pravo mesto za osnivanje Agrobiznis inkubatora, rekao je Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta za koordinaciju praćenja ekonomskih aktivnosti u Vojvodini.

- Agrobiznis inkubator smo osnovali u Sremskoj Mitrovici, zbog toga što Srem sa svojim potencijalom prerađivača mleka, mesa, voća i povrća ima najširu osnovu za tu vrstu delatnosti. Ovde je centar, a svi drugi iz Vojvodine mogu da se obrate za pomoć - istakao je Ćurčić i napomenuo da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i privredu omogućiti bespovratna sredstva za pomoć pri plasmanu proizvoda.

Nedavno donet Zakon o socijalnom preduzetništvu pruža mogućnost da se konkuriše za određena sredstva, kazao je Ćurčić i precizirao da u novembru počinje njegova primena.

Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica pokrenut je sa ciljem podrške malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima, a njegova prva aktivnost je upravo održani sajam.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice, zahvalio je Pokrajinskoj vladi na inicijativi i naporima da baš ovaj grad dobije prvi Agrobiznis inkubator u našoj zemlji. On je dodao i da je ovde pre nekoliko godina pokrenut projekat "Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda".

- Taj projekat se nalazi u fazi brendiranja proizvoda koji ulaze u sastav korpe, a to je jedino moguće ako su svi proizvodi deklarisani i proizvedeni u objektima koji su registrovani za preradu mesa, mleka, voća, povrća, pa čak i žitarica. Grad će pomoći proizvođačima u prodaji, nastupu i plasmanu proizvoda na tržištu putem Turističkog info-centra, gde će oni biti ponuđeni - kaže Samardžić.

Zajednički nastup

Cilj Agrobiznis inkubatora je da pruži pomoć i podršku poljoprivrednicima koji se bave ili žele da se bave prerađivačkim delatnostima kroz pomoć u zajedničkom nastupu na tržištu. U planu je učešće na ovakvim i sličnim sajmovima, ali i pružanje usluga u oblasti marketinga, konsaltinga...