Razvojna agencija Srbije (RAS) saopštila je danas da je sa Ministarstvom omladine i sporta potpisala Memorandum o saradnji koji treba da doprinese boljoj promociji omladinskog preduzetništva.

Promocija omladinskog preduzetništva

Kako se navodi, Memorandum predviđa da obe strane rade na efikasnoj koordinaciji zajedničkih aktivnosti pri planiranju razvoja, podrške, praćenja realizacije i promocije omladinske politike i omladinskog preduzetništva.

Taj dokument su potpisali izvršna direktorka RAS -a Tamara Jurenić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić koji je tom prilikom kazao da će Memorandum dodatno doprineti uspostavljanju saradnje među institucijama u cilju povezivanja mladih sa privredom, udruženjima za mlade i njihovim savezima, kancelarijama za mlade, kao i akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama.

"Cilj kome težimo je još bolji ambijent za život i rad mladih ljudi, stimulativni uslovi za ulazak mladih u preduzetničke vode i realizaciju inovativnih poslovnih", rekao je on, naglasivši da se ulaganjem u mlade ulaže i u budućnost Srbije.

Udovičić je dodao i da se ukupni napori Vlade Srbije, poslovnog i nevladinog sektora na planu razvoja preduzetništva primećuju i osećaju, i da istraživanja pokazuju da je u Srbiji 2016. primetan porast broja mladih koji su zaposleni u odnosu na 2015. za 4,3 odsto, ali i porast onih koji bi želeli da započnu samostalan posao za šest odsto.

Izvršna direktorka RAS-a Tamara Jurenić je, kako se navodi u saopštenju, kazala je da RAS ulaže velike napore u razvoj preduzetništva i da je ta agencija ove godine ostvarila zapažene rezultate i imali veliki broj prijava za programe podrške.

"Čak šest puta više prijava u odnosu na prethodnu godinu imali smo za programe namenjene početnicima u poslovanju, odnosno oko 1.200, a za koje su mogli da se prijave i mladi. Mladi su izrazili veliko interesovanje i za druge programe, a nadam se da će njihova zainteresovanost ubuduće biti još veća", navela je ona.