Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održala je danas sastanak sa 40 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, koji su dobili sredstva za izgradnju, obnovu i adaptaciju objekata kulture na konkursu ovog ministarstva „Gradovi u fokusu 2022“.

Projekti za unapređenje kulture i umetnosti u 40 opština


Gojković je istakla da je zadovoljna realizacijom prošlogodišnjeg konkursa, da su ostvareni dobri rezultati i da je veliki broj gradova i opština dobio nove ili obnovljene objekte kulture, što je potvrda opredeljenosti Ministarstva da nastavi da ulaže u infrastrukturu u kulturi.


Ona je pozvala sve koji do sada nisu krenuli u realizaciju podržanih projekata da to i učine, imajući u vidu njihov značaj za unapređenje oblasti kulture i umetnosti u lokalnim sredinama, očuvanje kulturnog nasleđa, podsticanje razvoja kulturne raznolikosti, kao i održivog razvoja lokalne zajednice.


Predstavnici opština i gradova infomisali su potpredsednicu Vlade o tokovima realizacije projekata i planovima do kraja godine.


Za konkurs „Gradovi u fokusu 2022”, koji pruža priliku jedinicama lokalnih samouprava da urede svoju infrastrukturu i kulturnu ponudu, opredeljeno je približno 350 miliona dinara, kao što je to bio slučaj i u 2021. godini.