Prema autorki bestselera Suzi Velč, postoje tri situacije kada je vreme da potražite novi posao.

Presudna odluka: Kada je vreme da zbog lošeg šefa date otkaz?

Svi smo nekada trpeli lošeg šefa i loše uslove na poslu zbog različitih razloga, kao što je dobar odnos sa kolegama na radnom mestu, dobra zarada ili verovanja da je ovaj posao savršen za nas.

Ipak, postoje situacije kada nemamo izbora i primorani smo da damo otkaz.


1. Ponašanje vašeg šefa pokazuje (ne)kulturu firme u kojoj radite

Ako Vaš šef često podiže ton ili Vam uskraćuje korisne informacije, a Vaše nadležne ne zabrinjava takvo ponašanje, ili se i oni ponašaju isto, možda postoji neusklađenost vrednosti. To je situacija koja se teško popravlja, upozorava Velč.


2. Dosadno vam je

Nije svaki posao Vaš posao iz snova. Ali ako ne dobijate nova znanja, ili se ne razvijate intelektualno ili profesionalno, Velč smatra da je to znak da je vreme za prekid rada.


3. Suočeni ste sa velikim izazovima u svom ličnom životu

U životu dolazi do nepredvidivih situacija, i ako prolazite kroz ozbiljne izazove u svom ličnom životu, kao što su razvod braka ili bolest člana porodice, sigurno je da Vam nije do svakodnevnog prepiranja sa šefom.


"Iz ličnog iskustva znam da vas takve situacije iscrpljuju - iscrpljuju vaše srce, telo i dušu", kaže autorka. "Postoji limit u tome koliko loših situacija možemo da izdržimo."


Srećom, kaže Velč, svet je ispunjen i dobrim šefovima, a kada se susretnete sa takvom osobom, nikada ne zaboravite da se zahvalite za njihov rad i vođstvo.