Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije objavilo je danas poziv za učešće sto talentovanih mladih istraživača u naučnoistraživačkim projektima koje realizuju akreditovane naučnoistraživačke organizacije u tekućem ciklusu istraživanja.

Poziv mladim istraživačima da učestvuju u naučnim projektima

U saopštenju se navodi da pravo da učestvuju na pozivu imaju istraživači koji su prvi put upisali doktorske studije u školskoj 2018/2019. godini, a poziv će biti otvoren do 15. decembra.

Ovim pozivom, kao i prethodnim, Vlada i resorno ministarstvo šalju jasnu poruku da žele da najbolji mladi istraživači ostanu u Srbiji i postižu zapažene rezultate u svojoj zemlji.

Nakon osam godina u kojima nije bilo sličnih poziva, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je 1. marta objavilo poziv za talentovane mlade istraživače – studente doktorskih akademskih studija za učešće na naučnoistraživačkim projektima.

Pravo da se prijave imali su doktorandi čija je prosečna ocena na prethodnim nivoima studija bila najmanje devet, dok je drugi uslov bio da kandidat nema više od 30 godina (rođeni 1988. godine ili kasnije).

Definisanje ovakvih uslova imalo je za cilj da se postigne izvrsnost, odnosno da se u sistem finansiranja uključe najbolji mladi istraživači.

Do sada se, po ovom pozivu, na projekte koje finansira Ministarstvo, uključilo više od 840 novih istraživača, a proces uključivanja je i dalje u toku zbog složene procedure izbora u zvanja, dodaje se u saopštenju.