Predstavnici Vlade Republike Srbije i kompanije „Stelantis“ potpisali su danas u Predsedništvu Srbije ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u fabrici kompanije „Fijat“ u Kragujevcu.

Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


Potpisivanju ovog dokumenta prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor kompanije „Stelantis“ Karlos Tavareš.

Ugovor o dodeli sredstava podsticaja između Ministarstva privrede Vlade Srbije i „Fijat Krajsler automobili Srbija“ potpisali su ministarka privrede Anđelka Atanasković i izvršna direktorka FCA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije kompanije „Stelantis“ Silvija Verneti.

Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila, jedna od četiri najveće u svetu, a formirana je 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata „Fijat Krajsler Automobili“ (Fiat Chrysler Automobiles) i francuske PSA grupe.

Vučić je istakao da potpisivanjem ovog ugovora počinje nova era u investicijama u Srbiji, dodavši da je vrednost novog ulaganja u kragujevačkoj fabrici automobila 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

On je objasnio da će priprema proizvodnje novog modela automobila trajati do kraja 2023. godine, a da bi proizvodnja u Kragujevcu počela u trećem kvartalu 2024. godine.

Srbija će u potpunosti ići u korak sa najrazvijenim svetom i imati finalnog proizvođača električnog automobila, istakao je predsednik Republike, napomenuvši da se radi o automobilu srednje klase, koji je veoma popularan.

On je podsetio na to da je cena električnog automobila značajno veća od onih sa klasičnim motorom iste klase, naglasivši da moramo da izmenimo sve naše strateške planove vezano za energiju.

Moramo da razmišljamo o ceni električne energije, da imamo jeftinu struju, a da bismo to postigli moramo da imamo više obnovljive energije i da krenemo u izgradnju reverzibilnih elektrana, predočio je Vučić.

Mnogo posla i stvari je pred nama. Moramo da se promenimo da bismo u potpunosti bili spremni, jer 2035. godine neće postojati nikakva druga vozila osim električnih, rekao je on i dodao da ta vozila imaju specijalne baterije koje nose 40 odsto cene automobila.