Poslodavci u Pomoravskom okrugu sve više prijavljuju povrede na radu u svojim firmama, što u prethodnom periodu nije bio slučaj, kaže šef Odseka inspekcije rada za Pomoravski okrug u Jagodini Marina Stanić.

Poslodavci urednije prijavljuju povrede na radu

-Činjenica je da je sve veći broj prijavljenih povreda na radu od strane poslodavaca, što ukazuje i na postojanje veće odgovornosti poslodavaca da povrede na radu uredno prijavljuju inspekciji rada, što u prethodnom periodu nije bilo tako - rekla je Stanić.

Za tri meseca ove godine, inspektori su u Pomoravskom okrugu izvršili su 17 inspekcijskih nadzora povodom teških i kolektivne i lakih povreda na radu, a otprilike toliko ih je bilo i prošle godine u istom periodu, istakla je Stanić.

- Prilikom nadzora inspektori rada su uočili da je uzrok povreda na radu sve češće nepažnja i nebriga zaposlenih u postupcima rada, nepridržavanje propisanih pravila i procedura u radu, kao i nekorišćenje lične zaštite pri radu: šlem, rukavice, naočare, kecelja... iako su isti dati na upotrebu zaposlenima - zaključila je Stanić.