U fabrici „Gorenje” Valjevo danas je, nakon tronedeljne obustave rada, ponovo pokrenuta proizvodnja uz, kako navode iz kompanije, strogo pridržavanje svih preventivnih i bezbednosnih mera za sprečavanje širenja epidemije korona virusa.

Posle tronedeljne pauze, počela proizvodnja u „Gorenju” u Valjevu

Iz holding Hisense Gorenje Evropa poručuju da ove nedelje proizvodnja počinje i u ostalim Hisense Gorenje evropskim fabrikama i da su veoma ohrabreni pozitivnim signalima sa evropskog tržišta kada je reč o povećanoj tražnji za rashladnim uređajima koji se proizvode upravo u Valjevu.

Kompanija Hisense Gorenje potvrdila je danas i da je kod dvoje zaposlenih u fabrici u Valjevu potvrđena bolest kovid 19.

„Kolege koje su zaražene u svom porodičnom okruženju za vreme tronedeljne obustave proizvodnje, u dobrom su zdravstvenom stanju. Oni su nakon pregleda lekara prebačeni u halu Beogradskog sajma gde je obezbeđen smeštaj za obolele sa blažim simptomima bolesti”, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Tanjug.

Dalje se dodaje da, iako su njihovi zaposleni zaraženi van radnog mesta, 14 zaposlenih koji su pre obustave proizvodnje bili u kontaktu sa zaraženim kolegama upućeni su u samoizolaciju u trajanju od 28 dana od poslednjeg kontakta sa osobama pozitivnim na kovid-19, u skladu sa propisanim merama.

U samoizolaciji se, bez znakova oboljenja, nalazi još jedan zaposleni koji je tokom trajanja obustave rada fabrike bio u kontaktu sa zaraženim osobama iz svog porodičnog okruženja, piše u saopštenju.

U Gorenju Valjevo je, kako se navodi, uvedena i dodatna mera opreza - da se na posao u fabriku zasad ne vraćaju zaposleni koji u domaćinstvu imaju zaposlene u zdravstvenim ustanovama, koji su po prirodi posla najizloženiji virusu.

Takvi zaposleni će posao obavljati od kuće ukoliko priroda radnog mesta to dozvoljava, ili će biti na prinudnom odmoru do kraja vanrednog stanja i primati 70 odsto plate, navode iz Gorenja.