Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da će naredna godina biti istorijska za onkologiju jer zahvaljujući novim aparatima neće biti lista čekanja, i najavio da će za nekoliko meseci posao dobiti približno 600 mladih lekara.

Posao za 600 mladih lekara

Lončar je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je odobreno 2.000 radnih mesta u zdravstvu.

U narednih deset dana Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" donosi nove normative. Nećemo više čekati da specijalista ode u penziju, već ćemo pre nego što ode u penziju da primimo mladog lekara. On dobija posao i specijalizaciju, da nam se ne bi desilo kao u okruženju da smo uložili u infrastrukturu i opremu, a da nema ko da radi, ukazao je ministar.


On je najavio da u Institutu za onkologiju i radiologiju KSC počinje da radi novi aparat za zračenje, na kome su pre dva dana već tretirani pacijenti, a od sutra će biti u redovnoj upotrebi.

Taj aparat doprineće da se smanje lista čekanja u Beogradu, istakao je Lončar i podsetio na to da su u septembru, odnosno oktobru prošle godine, pušteni u rad aparati u Nišu i Kragujevcu.


U KC Niš liste čekanja smanjene su za 75 odsto, dok ih u Kragujevcu uopšte nema, naglasio je ministar i poručio da to nije sve i da se nastavlja sa nabavkom novih aparata.

Lončar je rekao da će nakon 28. marta, kada se završava tender Svetske banke, stići još šest-sedam novih aparata, kao i simulatora i bunkera.


Ovo je istorijska godina za onkologiju, na 250.000 stanovnika imaćemo jedan aparat i do kraja godine neće biti lista čekanja, poručio je ministar i dodao da je Srbija u završnoj fazi kada je reč o nabavci sajber-noža.