U subotičkoj industrijskoj zoni, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i vlasnik italijanske kompanije "Kaminada" Aldo Kaminada položili su kamen temeljac fabrike za termoplastičnu izradu kalupa za elektromotore. Italijanski preduzetnik se zahvalio državnim i gradskim organima na brzini i efikasnosti u realizaciji ove investicije, a pokrajinski premijer naveo je da i ovo strano ulaganje prikazuje novu sliku Vojvodine.

Položen kamen temeljac za fabriku

Izgradnja fabrike je prva faza investicije, koja podrazumeva izgradnju hale od 3.000 kvadratnih metara, dok će u narednih pet godina investicija dostići vrednost od pet miliona evra i zaposliti od 50 do 70 radnika.

Izgradnja fabrike je prva faza investicije, koja podrazumeva izgradnju hale od 3.000 kvadratnih metara, dok će u narednih pet godina investicija dostići vrednost od pet miliona evra i zaposliti od 50 do 70 radnika.

Igor Mirović je istakao da je pre godinu dana u pokrajini bilo nešto manje od 19 procenata nezaposlenih, a da ih je danas manje od 13 procenata i da dobar odnos sa stranim investitorima predstavlja primer koji potvrđuje sliku nove Vojvodine.

Kako je rekao, rast prihoda od poreza na zarade i od poreza na dobit kompanija omogućava investiranje u nove industrijske zone, komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, zdravstveni sistem čime se unapređuju i sve druge oblasti rada i života, pa će Vojvodina, polako ali sigurno, ponovo prednjačiti.

Najavio je da će Razvojna agencija Vojvodine naredne nedelje pokrenuti prvi javni konkurs za dodelu podsticajnih sredstava, te da očekuje da će sve kompanije, domaće i strane, dobiti dodatni impuls za razvoj preduzetništva.

"Ideja je da po ubrzanom ritmu smanjujemo broj nezaposlenih. Ideja je da se povećaju zarade u javnom sektoru – to najavljuje vlada na nacionalnom nivou, a što brže budemo išli na povećanje broja kompanija koje investiraju, sam odnos ponude i tražnje će dovesti do toga da će se kroz tražnju za većim brojem zaposlenih povećavati i cena njihovog rada", rekao je Mirović.

To je, kaže, konačni cilj – ne samo povećavanje broja zaposlenih već i rast zarada u privatnom sektoru, koji će uvek biti veći nego što je rast zarada u javnom sektoru.

"To će uticati na ukupno ozdravljenje ekonomije. Posao koji je vlada uspešno sprovodila minulih godina, sada polako daje rezultate i oni su vidljivi u tkivu naše ekonomije, posebno u Vojvodini", rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

On je zahvalio na odluci Aldu Kaminadi da investira u Vojvodini, a Kaminada je naveo da je se fabrika gradi u Srbiji zahvaljujući nadležnima u Srbiji koju su omogućili da za šest meseci od kupovine zemljišta počinje izgradnja pogona za termoplastičnu izradu kalupa putem injekcijskog ubrizgavanja.

Nakon polaganja kamena temeljca, Mirović je obišao "Veliku terasu" na Palićkom jezeru, gde počinju radovi na rekonstrukciji tog objekta, jednog od četiri glavne destinacije u Vojvodini.

Za rekonstrukciju "Velike terase" i uređenje "Velikog parka" na Paliću, iz pokrajinskog budžeta je Subotici, dodeljeno 77,7 miliona dinara.