Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u skladu sa proaktivnom politikom zapošljavanja i podsticaja preduzetništvu izdvaja 120 miliona dinara subvencija, a kroz ovaj projekat bespovratno se daje 930.000 dinara za svakog novozaposlenog lekara, stomatolaga, medicinsku sestru ili inženjera, navodi se u novom saopštenju iz Pokrajinske vlade.

Pokrajinska vlada izdvojila 120 miliona dinara za subvencije novozaposlenih u Vojvodini

Kako se ističe, poslodavac je u obavezi da sa ovim licima zasnuje radni odnos od najmanje tri godine, kao i da u tom periodu zaposlenom isplaćuje najmanje prosečnu zaradu ostvarenu u privredi APV u 2017. godini.

Finansijska sredstva za novo zapošljavanje iznose 59,6 miliona dinara, odnosno 32,7 miliona za viokoobrazovana i deficitarna zanimanja, precizira Sekretarijat u novom saopštenju.

Kroz javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje, sredstvima od 45,4 miliona dinara, podstiče se razvoj preduzetništva, bilo kroz osnivanje radnji, ili privrednog društva.

Predviđen podsticaj nezaposlenom licu sa održivom biznis idejom, iznosi 250.000, dok je za samozapošljavanje žena i osoba sa invaliditetom subvencija u visini 300.000 dinara. Na ovaj način se ohrabruju ranjive društvene grupe u ostvarivanju njihovih poslovnih poduhvata.

Subvencije za sve ostale kategorije lica i zanimanja opredeljene su iznosu od 22,4 miliona dinara.

U saopštenju se ističe da se iznos od 173.000 dinara po zaposenom licu dodeljuje za subvencionisanje poreza i doprinosa obračunatih na minimalnu zaradu na godišnjem nivou, čime se fiskalno rasterećuju poslodavci, uz istovremenu poruku zakonodavcima da su niži porezi jedan od uslova razvoja privrede.

Sa 15 miliona dinara Sekretarijat finansira sprovođenje javnih radova sa ciljem da se radno angažuju nezaposleni i nezaposleni u stanju socijalne potrebe, te na određeni period ostvare platu i putne troškove kroz rad na uređenju ekološkog, urbanističkog i administrativnog ambijenta.

Sekretarijat u novom saopštenju napominje da tradicionalne forme subvencija velikim kompanijama za upošljavanje na uglavnom niskokvalifikovanim i neadekvatno plaćenim poslovima nisu dovoljni razvojni agregati, te da alokacija budžetskih sredstava mora ići u pravcu podsticaja za zapošljavanje medicinskih stručnjaka i inženjera, preduzetnika, kao i u pravcu favorizovanja ženskog i socijalnog preduzetništva, mladih i ugroženih društvenih kategorija, kao novoj pogonskoj snazi prosperiteta pojedinca i zajednice.

- Upravo kroz podsticaje za zapošljavanje deficitarnih zanimanja, osnažujemo privatni sektor u sistemu zdravstene zaštite i usluga, kao i one privredne ili uslužne delatnosti koje takođe vode privatnici, a gde nedostaje inženjera i srodnih profesija. Pored razvojne, ovi projekti imaju i svoju socijalnu i demografsku komponentu, tačnije da se zadrže stručnjaci, te da im se omoguće izgledi za rad i profesionalno napredovanje u našoj zemlji, a ne u evropskim ili prekookeanskim državama - navodi Sekretarijat i ističe da će to biti njihov imperativ.

Model subvencija za zapošljavanje visokoobrazovanih ljudi, koji mi sprovodimo, primenjiv je i u okviru srodnih projekata Razvojne agencije Vojvodine, ali i drugih relevantnih institucija.

Ukoliko država, putem Razvojne agencije Srbije usmeri podsticaje i u zapošljavanje medicinskog osoblja i inženjera različitih profila, kao i u IT sektor, onda će i postavljeni strateški ekonomski, socijalni i demografski ciljevi biti brže i potpunije ostvareni, ističe Sekretarijat u saopštenju.