Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će, nakon završetka pilot-faze prekvalifikacije za IT, koju je pohađalo 100 polaznika, početi druga faza ovog programa, i to za 900 polaznika, istakavši da su digitalizacija i podrška IT sektoru među ključnim prioritetima Vlade.

Početak druge faze programa prekvalifikacije za IT

Brnabić je, na skupu povodom završetka pilot-programa prekvalifikacija za IT, rekla da je pilot-faza potvrdila potrebu tržišta za IT kadrovima, zbog čega je odlučeno da se nastavi program prekvalifikacije za još 900 polaznika.

Na taj način ćemo ispuniti obećanje da će ove godine u program prekvalifikacija biti uključeno ukupno 1.000 ljudi, naglasila je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, projekat prekvalifikacije za IT jedan je od koraka koje Vlada Srbije preduzima u cilju podsticanja IT sektora, kao jednog od najznačajnijih sektora u Srbiji danas.

Ona je istakla da rast IT sektora iznosi više od 10 odsto godišnje, a u okviru njega programiranje raste više od 20 odsto godišnje, i dodala da, s obzirom na to da ovom sektoru nedostaje između 15.000 i 20.000 programera, Vlada različitim merama pomaže rešavanje tog problema.

Brnabić je ukazala na to da je, pored povećanja broja mesta na IT fakultetima i jačanja njihovih kapaciteta i uvođenja informatike kao obaveznog predmeta, projekat IT prekvalifikacije još jedan od koraka u tom pravcu.

Srbija želi da bude lider kada je reč o novim tehnologijama, rekla je premijerka, dodajući da je upravo digitalizacija ogromna razvojna šansa Srbije i naša prilika da uhvatimo korak sa razvijenim svetom.Predsednica Vlade je uputila poziv privrednicima da nastave sa podrškom ovom programu, kao i zainteresovanim IT kompanijama da podrže program.

Program prekvalifikacije za IT zajednički realizuju Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, na čijem je čelu predsednica Vlade, i Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je sredstva za realizaciju projekta, pri čemu je u pilot-fazi prekvalifikacije, među više od 9.000 prijavljenih kandidata, odabrano 100 polaznika.

Obuku je završilo njih 94, a većina polaznika, gotovo 70, dobila je praksu, dok se nekoliko njih već i zaposlilo.

Svi zainteresovani kandidati za novi program prekvalifikacije za IT mogu da apliciraju preko sajta www.itobuke.rs.