Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović označili su danas početak radova na izgradnji 190 stanova za pripadnike službi bezbednosti u Sremskoj Mitrovici.

Počela izgradnja stanova za službe bezbednosti u Sremskoj Mitrovici


Mihajlović je, nakon polaganja kamena temeljca za gradnju stanova vrednih 750 miliona dinara, istakla da je ovo važan projekat za Vladu Srbije i da je došlo vreme da se država oduži svim onim ljudima koji brinu o bezbednosti Srbije.


Sremska Mitrovica je šesti grad u kojem počinjemo gradnju, a u oktobru ćemo to uraditi i u Beogradu, naglasila je potpredsednica Vlade, izrazivši zadovoljstvo time što će se za godinu dana neki ljudi useliti u svoje nove stanove, pre svega u Nišu i Vranju.


Ona je istakla da se na taj način rešava ovo stambeno pitanje, na šta se čekalo decenijama, dodavši da do kraja ove i početkom naredne godine počinje izgradnja osam hiljada stanova, najpre u Somboru, Zrenjaninu, Zaječaru i Kruševcu.


Mihajlović je naglasila da 2014. godine nije bilo moguće govoriti o ovako velikom projektu, ali da je ozbiljnom fiskalnom konsolidacijom i zalaganjem predsednika Republike i Vlade Srbije naša država danas jaka i stabilna.


I zato danas možemo da kažemo da ćemo u narednih nekoliko godina graditi 20.000 stanova u vrednosti od gotovo 800 miliona evra, pri čemu izgradnja prvih osam hiljada stanova vredi oko 300 miliona evra, objasnila je ona.


Stefanović je izrazio zahvalnost pripadnicima vojske i policije na svemu što su uradili i što rade za Srbiju, poručivši da će država nastaviti da brine o njima.


On je ukazao na to da Republika na ovaj način rešava suštinsko pitanje ljudima koji rade u policiji, vojsci i službama bezbednosti – pitanje krova nad glavom.


Potpredsednik Vlade je naveo da je rok za završetak izgradnje stanova u naselju Kamenjar u Sremskoj Mitrovici, gde će biti izgrađeno 15.000 kvadrata stambenog prostora, 16 meseci, uz očekivanje da će radovi biti privedeni kraju i ranije.


Mihajlović je u Sremskoj Mitrovici takođe izjavila da, imajući u vidu političku stabilnost i finansijsku konsolidaciju, država može da stane iza svih velikih i vrednih infrastrukturnih projekata, koji se grade godinama.


Vlada se opredelila za to da Srbiju poveže sa regionom mnogo više nego što je to bio slučaj do sada i zato gradi šest novih auto-puteva.


Ona je podsetila na to da je u maju započela izgradnja deonice Preljina–Požega, koja je deo auto-puta „Miloš Veliki“, kao i auto-puta ka BiH od Sremske Rače do Kuzmina, te da će uskoro krenuti radovi i na izgradnji Moravskog koridora.


Prema njenim rečima, završena je projektno-tehnička dokumentacija za prve četiri sekcije Fruškogorskog koridora, koji je podeljen na pet sekcija.


Počinju razgovori o zaključivanju komercijalnog ugovora sa kineskom kompanijom CRBC i realno je da se izvorima finansiranja bavimo krajem ove i početkom naredne godine i da sledeće godine počnu radovi, dodala je ona.


Mihajlović je saopštila i da će u četvrtak, 12. septembra, sa Evropskom investicionom bankom (EIB) potpisati ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Niš–Merdare–Priština.


Za prvu deonicu od Niša do Pločnika potpisujemo sa EIB-om ugovor o finansiranju u vrednosti od 100 miliona evra, kao i ugovor o investicionom grantu vrednom 40 miliona evra, najavila je potpredsednica Vlade.


Ona je objasnila i da se, pored toga, radi projektno-tehnička dokumentacija za drugi deo prstena ka BiH, od Požege do Kotromana.