Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas u zemunskom naselju Soko Salaš kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije "Sinofarm", zajedničke investicije Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, vredne 30 miliona evra.

Počela izgradnja fabrike za proizvodnju kineskih vakcina

Kamen temeljac su, zajedno sa predsednikom Republike, položili i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, generalni i izvršni direktor kompanije "Mubadals" i član Upravnog odbora kompanije "Grupa 42" Kaldun Al Mubarak i generalni direktor kompanije "Grupa 42" Peng Sijao.

Vučić je poručio da će ova srpska fabrika biti jedna od najmodernijih i da je njena izgradnja važna za našu zemlju, ali i za čitav region, kao i da će kineska vakcina moći da se usavršava i u budućnosti puni novim komponentama.

Ponosan sam na to što će Srbija, u saradnji sa Kinom i UAE, imati fabriku koja će snabdevati vakcinama i zemlje regiona i Evrope, kao i što nismo čekali da nam neko drugi ponudi rešenje u borbi protiv pandemije, već što uspevamo da rešavamo deo regionalnih i globalnih problema, istakao je predsednik.

On je naveo da će do kraja marta naredne godine biti završen prvi pogon gde će se puniti kineske vakcine, a u drugoj fazi, do 2023. godine, biće izgrađen i pogon u kojem će se proizvoditi aktivna supstanca za vakcinu.

U fabrici će u prvoj fazi raditi 180 ljudi, od kojih će 40 odsto biti visokostručni kadrovi, a u drugoj fazi biće zaposleno još 100 radnika, rekao je Vučić.

U novoj fabrici, koja će se u prvoj fazi prostirati na 11.800 kvadrata, godišnje će se proizvoditi oko 30 miliona vakcina, a imaće kapaciteta za proizvodnju 40 miliona vakcina.

Plan je da fabrika bude završena u prvom kvartalu iduće godine, do kada će se punjenje "Sinofarm" vakcine raditi u Hemofarmu.

Svečanosti povodom polaganja kamena temeljca prisustvovao je i ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar.