Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princ Fejsal Bin Ferhan Al Saud izrazili su danas opredeljenje dveju zemalja za poboljšanje bilateralnih odnosa i saradnje na svim poljima.

Poboljšati bilateralne odnose i saradnju sa Saudijskom Arabijom

Selaković je, u zajedničkom obraćanju medijima sa gostom iz Saudijske Arabije, izrazio zadovoljstvo zbog susreta koji je istorijskog karaktera, budući da je reč o prvoj bilateralnoj poseti princa Fejsala bin Ferhan Al Sauda.

On je ukazao na to da dve zemlje sledeće godine proslavljaju 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i istakao da Srbija Kraljevinu Saudijsku Arabiju vidi kao važnu i prijateljsku zemlju, sa kojom želi da unapredi odnose.

Nakon otvorenih i konstruktivnih razgovora potvrdili smo prijateljske odnose, ali i zajedničku spremnost da kroz aktivno jačanje političkog dijaloga pružimo snažan doprinos daljoj saradnji, uspostavljajući praksu susreta na visokom nivou, naveo je Selaković.

Šef srpske diplomatije je rekao da je ministru spoljnih poslova Saudijske Arabije preneo zainteresovanost Srbije za intenziviranje saradnje ministarstava spoljnih poslova, kao i za održavanje trajne komunikacije koja u jednom trenutku može da preraste u političke konsultacije.

Razmotrili smo konkretne mogućnosti za uspostavljanje efikasnije saradnje, naročito kada je reč o ekonomskoj saradnji po principu obostrane koristi. Zainteresovani smo za poboljšanje saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma, informacionih tehnologija, ali i energetike, naveo je Selaković.

Ministar je predočio da Saudijska Arabija beleži neverovatan razvoj i da gotovo da nema oblasti gde ne dostiže svetski nivo, navodeći da je to jedna od najprogresivnijih država G20.

Kao takva zemlja, Saudijska Arabija je poželjan prijatelj i saradnik za svaku ozbiljnu suverenu državu, što Srbija jeste, naglasio je Selaković i dodao da je na današnjem sastanku potvrđena i jasna podrška svim mirovnim rešavanjima problema između Rusije i Ukrajine.

Bin Ferhan Al Saud je naglasio da ta zemlja izuzetno ceni odluku Srbije da podrži njenu kandidaturu za domaćina Expo 2030.

Tokom današnjeg sastanka, kako je istakao, razgovarano je o svemu onome što ima za cilj da unapredi odnose između dve zemlje i dva naroda, a teme su između ostalog bile snabdevanje energijom, projekti i investicije.

Opredeljeni smo za to da se unapredi razmena poseta na najvišim nivoima i da se održi kontakt kako bismo definisali prilike za unapređenje saradnje, naveo je on, pri čemu je ukazao na veliko povećanje obima trgovinske razmene u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu.

Bin Ferhan Al Saud je preneo da je na današnjim sastancima potvrđena važnost koordiniranja između dve zemlje na putu unapređenja stabilnosti u svetu, dodavši da se raduje budućoj saradnji na polju jačanja bilateralnih odnosa.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Saudijske Arabije potpisali su danas i Memorandum o saradnji diplomatskih akademija dveju zemalja.