Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima udruženja Bebac.com, Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Poboljšanje zakonskih rešenja u vezi sa primanjima na porodiljskom odsustvu

Brnabić je upoznala predstavnike udruženja sa prihvaćenim predlozima i primedbama, i naglasila da je neophodno nastaviti razgovore i u budućnosti radi daljeg poboljšanja zakonskih rešenja u toj oblasti.

Premijerka je, kada je reč o poboljšanju zakona, rekla da se predloženim izmenama i dopunama predviđa mogućnost istovremenog korišćenja naknade zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i ostale naknade po osnovu posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Takođe, kako je navela, izmenama i dopunama uveo bi se donji limit naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva u visini minimalne zarade od dana započinjanja porodiljskog odsustva do navršena tri meseca života deteta i smanjio bi se vremenski period u kojem se cene osnovice na koje su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za poljoprivredne osiguranice sa 24 na 18 meseci.

Prema njenim rečima, sve to zahteva značajna povećanja davanja iz budžeta, a dodatno, trenutna situacija izazvana koronavirusom svakodnevno utiče na ogromna finansijska davanja za zdravstvo i podršku građanima i privredi.

Predsednica Vlade je naglasila da su predviđenim izmenama zakona ispravljene određene nepravde kada je reč o primanjima na porodiljskom odsustvu, naročito kod nezaposlenih žena, ali da je preostalo da se reši izuzetno važno pitanje statusa preduzetnica.

Razvojna politika Srbije jeste da imamo što veći broj preduzetnica i ni na koji način one ne bi trebalo da budu diskriminisane, ukazala je Brnabić.

Predstavnici udruženja su istakli da je neophodno nastaviti razgovore i razmotriti mogućnosti za rešavanje problema različitih kategorija porodilja, pre svega nerešenog statusa preduzetnica, gde je neophodno uskladiti i druge zakone koji regulišu ovu oblast kako bi efekti bili potpuni, kao i otvoreno pitanje porodilja koje imaju mesečna primanja veća od tri prosečne zarade.

Oni su posebno ukazali na problem obračuna naknade zarada na porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta, i predložili da se obračunski period smanji sa 18 na 12 meseci.

Premijerka je prenela da će se o tom predlogu razgovarati.