Zbog nedostatka osnovne sirovine primarnog benzina proizvodnja u HIP Petrohemiji biće zaustavljena na dvadesetak dana, saopšteno je iz te državne kompanije.

Petrohemija zaustavlja proizvodnju zbog nedostatka sirovina

Zastoj u proizvodnji u fabrici Etilen i drugim proizvodnim postrojenjima u Pančevu počinje 30. aprila, a petrohemijska fabrika sintetičkog kaučuka u Elemiru u zastoju je od 24. aprila

"HIP-Petrohemija je prinuđena da zaustavi proizvodnju zbog nedostatka primarnog benzina, osnovne sirovine za proizvodnju, a za sada je izvesno da fabrika neće raditi do druge polovine maja", izjavio je izvršni direktor funkcije proizvodnje i tehničke podrške HIP-Petrohemije Miša Bulajić.

Petrohemija je do sada održala proizvodnju i u uslovima vanrednih okolnosti usled koronavirusa u skladu sa merama Vlade Srbije i povećanim merama zaštite u kompaniji za šta su najviše zaslužni zaposleni, rekao je on.

Tokom zastoja u Pančevu i Elemiru biće realizovane aktivnosti provere funkcionalnosti i tehnološkog čišćenja procesne opreme koje će obezbediti nastavak bezbednog i efikasnog rada kompanije.

Prilikom zaustavljanja fabrika može se očekivati pojačana pojava plamena na baklji praćena bukom kao posledica poštovanja bezbednosnih procedura prilikom planskog zaustavljanja procesa rada, saopšteno je iz Petrohemije.