I domaće kompanije mogu da konkurišu i dobiju subvencije od države za radna mesta, a spušten je prag i kada je reč o novozaposlenima i o minimalnoj vrednosti investicije.

Pet srpskih kompanija dobilo subvencije za radna mesta

Nakon donošenja Zakona o ulaganjima kojim su i formalno izjednačeni domaći i strani investitori u pogledu prava na dodelu podsticaja, pet domaćih kompanija je dobilo podsticaje - "Bekament", "FOS" Surdulica, "TIM-COP", "Sveti Nikola" Sečanj, kao i "Chips Way" iz Čačka.

Minimalni broj radnih mesta i visina investicija

- Nakon sagledavanja dosadašnjih pokazatelja, kao i namere da više domaćih kompanija, koje najčešće imaju manje investicione kapacitete od stranih, podstaknu na ulaganja, od ove godine sniženi su pragovi koji se odnose na minimalan broj radnih mesta i visinu investicije. Novom Uredbom minimalni broj radnih mesta koji mora da se otvori da bi projekat bio kandidat za dodelu sredstava je 10 u najnerazvijenijim opštinama, do 50 u najrazvijenijim - objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

Takođe, izmenjen je i kriterijum kada je u pitanju minimalna vrednost investicije, sa 250.000 evra na 100.000 evra u najnerazvijenijim područjima do 500.000 evra u razvijenim opštinama.

U ministarstvu kažu da je prosek subvencija 7.000 evra po zaposlenom u nerazvijenim i devastiranim područjima, odnosno 3.000 evra po zaposlenom u razvijenijim opštinama.

Maksimalni iznosi pomoći regulisani propisima

Kada je reč o maksimalnim iznosima pomoći, oni su uređeni propisima kojima se definisu pravila za dodelu državne pomoci i kontrolu državne pomoći - Zakon o kontroli državne pomoći i Uredba o pravilima za dodelu državne pomoći.

- Prema ovim propisima veliki privredni subjekt ne može da dobije sredstva podsticaja, odnosno ostvari i druge zakonom predviđene podsticaje u visini koja prelazi 50 odsto opravdanih troškova ulaganja, a tu spadaju investicije u osnovna sredstva ili bruto zarada za zaposlene u dvogodišnjem periodu nakon isteka investicionog projekta. Za srednja preduzeća to je 60 odsto, odnosno 70 odsto za male privredne subjekte - kažu u ministarstvu privrede.

Po novoj Uredbi u martu je raspisan Javni poziv za sve investitore da se prijave za dodelu podsticajnih sredstava, a ministarstvo privrede je primilo 50 pisama zainteresovanosti.