Iako sporim tempom, globalno društvo je ipak napredovalo u odnosu na neka ranija razdoblja istorije. U srednjem veku je bilo sasvim legitimno, na primer, izvesti pile pred sud zbog ‘zlonamernog kljucanja’ i osuditi ga na smrtnu kaznu u loncu supe. Međutim, taj primer je jedan od smešnijih i benignijih.

Pet poslova koji su u prošlosti bili nelegalni

Svet rada je takođe bio drugačiji i podlegao je dijametralno suprotnim zakonima i društvenim normama. Obavljanje nekih poslova koji nam se danas čine društveno neupitnim, kao što je vlasnik kafića, tada vas je moglo odovesti iza rešetaka.

Ovo je spisak nekoliko poslova koji su nekada bili nezamislivi i kažnjivi:

Barmen/Vlasnik kafića

Iznenađujuće, ova zabrana obugvatila je nekoliko istorijskih perioda – od srednjovjekovnih engleskih zakona prema kojima je opijanje bilo kriminal, do prohibicije u SAD. Legalnost točenja alkoholnih pića imala je višestruke uspone i padove. Većina takvih zakona u zapadnom svetu više ne postoji.

Profesionalni igrač fudbala

Veliki broj dece koja žive u današnjem svetu želi da se bavi profesionalnim sportom, da postane zvezda ili vatrogasac. U srednjevekovnoj Engleskoj takav životni izbor doneo bi smrtnu kaznu. Nekoliko je faktora koji su doveli do toga da fudbal postane ilegalan. Jedan od njih je strah vlasti od javnih okupljanja i pobuna pa su stoga zabranili sva masovna javna okupljanja.

Advokat za ljudska prava

Daleko smo dogurali kada su u pitanju rasna i rodna ravnopravnost. Još 1950. godine žene su bile, sa svojom imovinom, vlasništvo supruga. Ista stvar se dešavala s robovima.

Sveštenstvo (osim hrišćanskog)

Danas je, sloboda veroispovesti široko prihvaćen pojam. Iako i dalje svedočimo primerima religijske netolerancije, pravni sistem je kroz istoriju uspeo da filtrira zakone koji takve prakse normaliziraju. Međutim, oko 1500. ili 1700. godine mogli ste sasvim legitimno biti osuđeni zbog vračanja, i to u Engleskoj, Škotskoj, a kasnije i u SAD

Sindikalni vođa

Bilo koji pojedinac koji okuplja ljude, širi ideje oslobođenja ispituje status quo, predstavlja prijetnju vladajućem režimu. U prošlosti je bavljenje takvim aktivnostima bilo zabranjeno i kažnjivo.