U Zrenjaninu je danas otvorena prva fabrika italijanskog preduzeća GLM Group u Srbiji.

Otvorena fabrika GLM u Zrenjaninu, posao za 300 radnika

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo svečano je otvorio fabriku italijanske kompanije specijalizovane za proizvodnju mehaničkih delova za automobilski sektor.

GLM trenutno zapošljava 68 radnika, sa ciljem da ih u narednim godinama bude preko 100, navodi se u saopštenju Ambasade Italije.

Trgovinska razmena između dve zemlje, navodi se u saopštenju, dostigla je prošle godine 3,9 milijardi evra, dok statistike pokazuju da će ove godine, po prvi put, ona dostići četiri milijarde, što je 11 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa inostranstvom.

Ambasador Karlo Lo Kašo je istakao da italijanska preduzeća u Srbiji beleže značajno prisutvo u više sektora kao što su tekstilni sektor, automobilski, u bankarskom i osiguravajućem, ali i u metalurškom i poljoprivrednom.

"Naša snaga ogleda se u tome što možemo da podelimo italijanski ekonomski model sa srpskim menadžmentom i radnicima. Ovde smo da zajednički dođemo do ideja i rešenja za budući razvoj i prosperitet", poručio je ambasador Italije.

U Zrenjaninu se ambasador sreo sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem a nakon toga je posetio druga italijanska preduzeća prisutna u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.

U Vojvodini posluje više od 70 italijanskih kompanija, sa oko 11.000 zaposlenih, što je, kaže se, dodatni pokazatelj činjenice da ekonomski odnosi predstavljaju odlučujući aspekt strateškog partnerstva između Srbije i Italije.