Šef "Cumtobel grupacije" Alfred Felder označio je ovu godinu kao "prelaznu" za kompaniju, ukazujući da se nalazi usred procesa restruktuiranja i najavio otvaranje novog pogona u Nišu 28. septembra.

Otvaranje novog pogona 28. septembra u Nišu

Felder je na konferenciji za štampu, povodom prezentacije rezultata od maja do jula, preneo da je deo proizvodnje iz Kine vraćen u Evropu, u Niš.

Kao razlog za taj potez Felder je naveo da su troškovi proizvodnje u kineskoj fabrici u Šendženu u međuvremenu postali viši nego u Evropi, a osim toga proizvodanja u Kini povezana je s dvomesečnim transportom ka Evropi.

Uz to, kako je naveo, pojedine mušterije "alergične" su kada na proizvodu stoji "Made in China".

Felder je najavio da će proizvodni pogon u Nišu biti otvoren zvanično 28. septembra i da trenutno tamo već radi oko 300 ljudi, a da je će ih biti do hiljadu.

U Nišu se proizvode sijalice i komponente, a ta je investicija vredna 30 miliona evra.

Felder je poručio da proizvodnja u Kini ostaje, ali da će postrojenje biti premešteno iz Šendžena i istovremeno smanjeno. Takođe, dodao je, drugi pogon u Kini biće smanjen, dok istovremeno najavljuje otvaranje novog centra za softver u Portu, za koji se kompanija opredelila posle dugih provera.

U Dornbirnu, gde se nalazi sedište koncerna, ostaće razvoj "hardvera", dok je izrada softvera "stavljena na led", jer se u tom gradu ne može naći dovoljno stručne radne snage, naveo je Felder.

Srednjoročni cilj za poslovnu godinu 2020/21 je utrostručenje, rekao je Felder i dodao da je porodica Cumtobel i dalje zainteresovana za dalji razvoj preduzeća, čime je odbacio različite spekulacije.

Restruktuiranje, prema njegovim rečima, ima jasan cilj da se fokus segmenta svetala usmeri na Evropu, a za segment komponenti on kao mogućnost za dalji rast vidi globalno tržište.