Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je danas da je odobreno zapošljavanje 234 zdravstvena radnika, i najavio da će do kraja godine još najmanje toliko njih dobiti posao u zdravstvenim ustanovama.

Odobreno zapošljavanje za 234 zdravstvena radnika

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je danas da je odobreno zapošljavanje 234 zdravstvena radnika, i najavio da će do kraja godine još najmanje toliko njih dobiti posao u zdravstvenim ustanovama.

Lončar je tokom obilaska Kliničkog centra Srbije (KCS) istakao da će od 234 zdravstvena radnika 129 biti lekari, dodavši da sledi objavljivanje konkursa.


Ministar je naveo da će sa novim konkursom broj zaposlenih u zdravstvu u poslednje dve godine dostići cifru od 3.000 radnika, od čega je 1.300 lekara, a odobreno je 4.000 specijalizacija.


Prema njegovim rečima, vodiće se računa o tome da posao dobiju lekari koji su studije završili sa visokom prosečnom ocenom, oni koji su dugo volontirali, istakli se, žrtvovali i radili bez ijednog dinara.


U ovom trenutku nam najviše nedostaju anesteziolozi, radiolozi, pedijatri i neurolozi, precizirao je on, napominjući da Ministarstvo odobravanjem specijalizacija pokušava da premosti jaz koji je nastao zbog zabrane specijalizacija u jednom periodu.


Lončar je objasnio da postoje normativi o tome koliko može da se odobri specijalizacija, ali da će MMF i Svetska banka imati razumevanje s obzirom na to da trenutno postoji veliki broj specijalista koji imaju više od 55 godina i pred penzijom su.


Ministar je posetio i Odeljenje intenzivne nege ortopedije u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, koje je renovirano zajedničkim sredstvima resornog ministarstva i tog kliničkog centra.On je tim povodom naglasio da je težnja resornog ministarstva ulaganje u nove kapacitete i održavanje postojećih u svim bolnicama u Srbiji, dodavši da nisu dovoljni samo kreveti i aparati, već je potrebna nega i pažnja zdravstvenih radnika.


Lončar je izneo podatak da je od početka godine na Odeljenju ortopedije izvršeno 1.300 operacija, te da se takvim rezultatima retko koja bolnica u Evropi može pohvaliti.


Direktor Klinike za ortopediju Marko Kadija izrazio je zadovoljstvo time što su Ministarstvo zdravlja i uprava Kliničkog centra Srbije prepoznali značaj ortopedije Urgentnog centra, gde se leče pacijenti sa najtežim povredama.


Načelnik Odeljenja ortopedije Goran Tulić naglasio je da ta služba sada može normalno da funkcioniše i da su već oformljeni stručni timovi za hirurgiju karlice i kičme.


Kroz Urgentni centar godišnje prođe više od 200.000 pacijenata, a gotovo svaki deseti bude zadržan na bolničkom lečenju.