Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je delegacija ruskih stručnjaka odobrila da na Institutu za virusologiju, vakcine i serum "Torlak" počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa "Sputnjik V".

Odobrena prva faza proizvodnje ruske vakcine u

Popović je u izjavi za agenciju Tanjug preneo da je delegacija, koju čine predstavnici Ministarstva industrije, Fonda direktnih investicija i ruske Agencije za lekove, zadovoljna onim što je videla u "Torlaku".

Prva faza je preliminarno odobrena i proizvodnja bi mogla da počne za dva ili tri meseca, sa malim izmenama, najavio je on i dodao da ćemo pismeni izveštaj o tome dobiti za nekoliko dana.

Prema njegovim rečima, prva faze proizvodnje podrazumeva transport supstance iz Rusije, punjenje u ampule na "Torlaku" i pakovanje i distribuciju vakcine po Srbiji i regionu.

Ministar je najavio da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije, koji će utvrditi mogućnosti za drugu fazu proizvodnje, odnosno puni ciklus proizvodnje na "Torlaku".

On je, kada je reč o drugoj fazi, objasnio da je potrebno još nekoliko poseta kako bismo imali punu tehničku informaciju o tome šta je sve potrebno, ali po preliminarnim informacijama i zaključcima ruske ekipe i ta faza je veoma moguća.

Direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković ukazala je na to da ova ustanova poseduje tehničko-tehnološke uslove za proizvodnju vakcine "Sputnjik V", te da su ruski stručnjaci imali mogućnosti da se u to i uvere.

Ona je istakla da ovaj institut poseduje tehnologiju koja je neophodna za proizvodnju različitih vrsta vakcina, kao što su bakterijske ili virusne, kao i za deo njihovog punjenja, odnosno za finalizaciju.

Nadamo se da ćemo ubrzo moći da napravimo vakcinu koja je zajednički proizvod Rusije i Srbije, poručila je Stoiljković.