Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Gabrijela Grujić izjavila je danas da obrazovanje nije samo sticanje znanja, nego način na koji mlade ljude učimo kako da koriste svoj razum i kakvi to drugi interesantniji modeli i načini sticanja znanja postoje.

Od septembra deset novih profila za dualno obrazovanje

Grujić je na Međunarodnoj konferenciji "Učenje kroz rad: put ka mogućnostima" istakla da je ključna poruka mladima da obrazovanje mora da postane filozofija života, a da bi se to ostvarilo odgovorni za kreiranje različitih reformi i oni koji različite ideje primenjuju na obrazovne procese moraju da pribegnu drugačijoj filozofiji načina sticanja znanja.

Mladima, kako je navela, treba omogućiti da, uz veoma važna teorijska znanja, uče i kroz rad u realnom radnom okruženju u kome će sticati kompetencije.

Na nama je da im omogućimo kvalitetne kompanije i to da njihovi vlasnici za vreme boravka učenika u kompanijama na učenju kroz rad prepoznaju njihov kvalitet i da ih odmah nakon formalnog školovanja i zaposle, podvukla je Grujić.

Ona je rekla da će učenicima u Srbiji od septembra biti ponuđeno deset novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, a u više od 600 kompanija širom Srbije biće realizovano 30 obrazovnih profila.

Rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mirjana Kovačević rekla je da je u prethodnoj školskoj godini model dualnog obrazovanja obuhvatio 3.000 učenika, 19 obrazovnih profila, 60 škola u 40 gradova u Srbiji i 200 kompanija.

Kovačević je navela da je po poslednjim podacima više od 1.200 kompanija potpisalo izjavu o nameri čvrste saradnje sa školama u realizaciji dualnog modela obrazovanja, ali da je pozitivnu ocenu dobilo više od 600 kompanija koje posluju u 52 opštine i grada.

U tim kompanijama će se od jeseni realizovati 30 obrazovnih profila, ukazala je ona.

Kovačević je rekla da je od 2013. do 2016. godine kroz pilot-projekte razvoja dualnog obrazovanja prošlo 900 učenika, 60 kompanija, a đaci su se obrazovali za pet obrazovnih profila u 16 škola.

Šef Odseka za razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke u Srbiji Leoni Rajmers istakla je da je u Nemačkoj prethodne godine 250.000 mladih uspešno okončalo dualno obrazovanje i praksu za 150 različitih profila, od zaposlenih u pivari do IT sektora.