Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević prisustvovao je svečanom potpisivanju Operativnog protokola o sprovođenju Sporazuma o zapošljavanju državljana Republike Srbije u Republici Sloveniji, koji je ratifikovan u maju ove godine.

Od 1. septembra uz pomoć NSZ do posla u Sloveniji

Protokol, kojim će se olakšati postupak zaposlenja naših državljana u Sloveniji, potpisali su direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoran Martinović i direktorka Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije Mavricija Batić.

Đorđević je tom prilikom istakao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije zadržavanje mladih i unapređenje uslova za rad i materijalnog položaja, ali i da onim građanima koji ipak žele da rade u drugim zemljama obezbedi potpunu sigurnost i ostvarivanje svih prava koje imaju i državljani zemalja u koje odlaze.


Prema njegovim rečima, Vlada Srbije pored zadržavanja mladih, aktivno se zalaže i za privlačenje stranih državljana da rade u Srbiji, a takođe, s obzirom na to da u oblasti digitalizacije kao zemlja imamo odličan napredak, cilj je da se omogući veći broj poslova koji mogu da se obavljaju na daljinu.


Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da će ovim sporazumom biti definisana prava i obaveze i poslodavaca i nezaposlenih lica i da će se time obezbediti efikasnija zaštita njihovih prava u drugoj državi, odnosno da će imati jednak tretman sa državljanima Slovenije, kada su u pitanju rad i zapošljavanje.


Sporazum će stupiti na snagu od 1. septembra ove godine i sva posredovanja prilikom zapošljavanja naših radnika u Sloveniji obavljaće se u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.