U nameri da poveća učešće digitalizacije u domaćoj proizvodnji PKS u saradnji sa Fakultetom za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu sprovodi projekat "Digitalne tehnologije za razvoj proizvoda“.

Obuka inženjera za napredne 3D digitalne tehnologije

Cilj projekta je obuka inženjera iz 15 kompanija proizvodnog sektora koji će stečeno znanje iz naprednih 3D tehnologija koristiti za unapređenje proizvodnje i poslovanja. 

Proces digitalizacije je od strane Privredne komore Srbije prepoznat kao ključni element u unapređenju proizvodnih procesa, odnosno, za razvoj i dugoročno uspešno poslovanje na domaćem i globalnom tržištu.

Obuke u okviru projekta "Digitalne tehnologije za razvoj proizvoda" uključuju i radionice sa praktičnim obučavanjem, sprovođene u tri modula:

  • Modul 1- 3D digitalizacija i kontrola proizvoda
  • Modul 2- Aditivna proizvodnja –put do inovativnih proizvoda i alata
  • Modul 3 - Optimizacija alata


Obuke prva dva modula su realizovana u laboratoriji "3D IMPuls" na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, koja je specijalizovana za usluge u oblasti naprednih tehnologija 3D inženjeringa kroz izradu 3D modela i prototipova novih proizvoda u metalu i plastici koristeći aditivne tehnologije i proces laserskog sinterovanja.

U okviru četvorodnevne obuke obuke Modula 1, o digitalizaciji objekata, polaznici su upoznati sa principima rada, mogućnostima i ograničenjima optičkih 3D skenera, kao i sa koracima koje je neophodno preduzeti u cilju dobijanja digitalizovanog objekta.

Takođe, pojašnjeno im je kako 3D skeniranjem mogu kvalitativno da unaprede svoj proizvod, alat i poslovanje (kroz odgovarajuću kontrolu proizvoda i alata, ili uvođenjem izmena u geometriji postojećeg proizvoda, ili jednostavnom digitalizacijom svojih proizvoda u cilju dobijanja tehničke dokumentacije ili za svrhu projektovanja odgovarajućeg alata).

Dr Snežana Ćirić Kostić i dr Nebojša Bogojević su polaznicima Modula 2 predstavili prednosti aditive proizvodnje i njenu primenu u industriji. Aditivna proizvodnja (3D štampa) predstavlja nov koncept brze izrade prototipova i funkcionalnih delova.

Moderna tehnologija selektivnog laserskog sinterovanja omogućava izradu delova i sklopova zahtevne forme, koje klasičnim metodama izrade nije moguće dobiti. Pored toga, primenom 3D tehnologije moguće je direktno iz 3D modela izraditi prototip bez predhodne izrade alata, što skraćuje vreme i smanjuje troškove izrade prototipa.

Treći modul, koji se odnosi na optimizaciju alata za brizganje plastike, će biti održan od 10. do 14. septembra 2018. godine. U okviru ovog modula, polaznici će biti u prilici da se, kroz nove 3D tehnologije, upoznaju sa novim pristupom u projektovanju i izradi alata, sa značajno redukovanim greškama i uvećanjem produktivnosti alata i poboljšanjem kvaliteta konačnog proizvoda.

Aditivne tehnologije posebno veliki uticaj imaju na izradu alata za brizganje plastike sa kanalima za hlađenje optimizovanog poprečnog preseka i oblika koji prati konfiguraciju alata, čime se postiže ujednačeno i brže hlađenje dela koji se izrađuje.

Ovako optimizovani i proizvedeni alati mogu imati proizvodni ciklus koji je 30-60% kraći u poređenju sa istim alatima izrađenim konvencionalnim tehnologijama proizvodnje što dovodi do uštede u proizvodnji i poboljšanja kvaliteta proizvoda.

Upotreba novih tehnologija zahtev je proizvodnje u 21. veku. Primenom 3D tehnologija u industriji u oblasti 3D dizajna, projektovanja, digitalizacije proizvoda i izrade prototipova, povećava se nivo inventivnosti i ostvaruju uštede u proizvodnji, što direktno utiče na unapređenje industrijskog razvoja i povećanje nivoa konkurentnosti srpskih kompanija u sve surovijoj svetskoj tržišnoj utakmici.