Vlada Srbije objavila je javni poziv za strateškog partnera za Petrohemiju Pančevo, modelom dokapitalizacije u iznosu od 150 miliona evra, čime bi budući vlasnik imao 90 odsto udela.

Objavljen konkurs za strateškog partnera petrohemije Pančevo

Konkurs je otvoren do 11. oktobra, a uslov je da zainteresovani polože depozit od milion evra. Sindikalci, međutim, ukazuju da su u dokumentaciji javnog poziva izostale klauzule o obavezama novog vlasnika u pogledu zarada zaposlenih.

Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Ljubiša Nestorović kaže da je jako dugo trajala priprema za privatizaciju Petrohemije i da je bila pod velom tajne, te da je Vlada najzad zaključak o prodaji donela 31. avgusta.

On je uveren da će za strateškog partnera biti izabran NIS, navodeći da to proizilazi i iz samih kriterijuma konkursa.

Nestorović, međutim, ističe da u zaključku i dokumentaciji nema niti jedne reči o zaradama zaposlenih, koje su, dodaje, izuzetno niske, zbog čega Petrohemiju godinama napuštaju stručni kadrovi koji su inače deficitarni.

Prema njegovim rečima, konkursna dokumentacija, s druge strane, sadrži odredbe o iskazivanju tehnološkog viška.

"U prvoj godini, subjekat privatizaciji može da otpusti 5 odsto radnika, u drugoj 15 odsto a u trećoj 10 odsto radnika koji su zaposleni na neodređeno vreme" rekao je Ljubiša Nestorović.

On je poručio da nije dobro što se i kroz ovaj proces privatizacije pokazuje da se Srbija i dalje promoviše kao mesto jeftine radne snage.