U kikindskom pogonu kompanije ''Tisza Automotive'' započeli su uvođenje tri nove linije, tako da će u narednom periodu Kikinđane zaposlene u senćanskom pogonu te kompanije prebaciti u svoj grad, a planirano je i dodatno zapošljavanje. Trenutno u Kikindi radi oko 500 ljudi, a nedavno su poptisani i prvi ugovori na neodređeno vreme.

Novi pogon u


Kompanija ''Tisza Automotive'' šest meseci posluje u Kikindi, pored Sente i Bečeja, gde takođe ima svoje pogone. U toku pola godine, nakon što su zakupili halu kompanije ''Banini'', angažovali su Kikinđane, koji su uglavnom radili u senćanskom pogonu, ali su zaposlili i nove ljude. Veliki broj njih nedavno je završio obuku, stekli su sertifikate i dobili ugovore na neodređeno vreme.

''Ovo je jedna jako lepa priča u kojoj se pruža radnicima prilika da rade. Konačno sam njihov stalni radnik, prošla sam obuku i dobila sam ugovor na neodređeno'', priča Rada Vecštajn, zaposlena u kompaniji ''Tisza Automotive''.


Sindikat u kompaniji poptisao je nove kolektivne ugovore koji radnicima garantuju i privatno penzijsko osiguranje, a nedavno je dogovoreno i dodatno povećanje zarada, pored zakonskog povećanja.


''Povećanje zarada je prvo bilo u oktobru, a primena mininmalne cene rada počinje od prvog decembra umesto od prvog januara, tako da smo naišli na lepo razumevanje u kompaniji'', dodaje Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnog sindikata za više opština.


Radnici su pre potpisivanja ugovora na neodređeno završili obuku koju sprovodi Edukativni centar, a program podržava Pokrajinski sekretarijat za privredu.


''Imamo umrežen Sekretarijat sa jedne, Edukativni centar sa druge strane i privredu. Tako da se godinama unazad pokazala kao odlična saradnja i sasvim sam siguran da u godinama koje dolaze možemo da odgovorimo na sve izazove'', ističe Branislav Bandić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu.


U narednom periodu previđeno je proširenje proizvodnje i zapošljavanje većeg broja radnika, kojih trenutno u kikindskom pogonu ima oko 500.


''Trenutno su nam planovi da proširimo pogon, radovi su već počeli na spratu, gde ćemo instalirati još tri dodatne linije, tako da ćemo primati nove radnike i prebaciti Kikinđane iz našeg pogona u Senti jer na putovanja gube dosta vremena'', smatra Radovan Ignjatov, rukovodilac u kompaniji ''Tisza Automotive''.


Kompanija ''Tisza Automotiv'' bavi se proizvodnjom električnih kablova za automobilsku industriju i trenutno u Srbiji zapošljava oko 2.000 radnika.