Direktor kompanije "HBIS Srbija" Song Sihai kaže da će ovogodišnja proizvodnja u smederevskoj Železari dostići nivo od milion i osamsto hiljada tona, a proizvodnja odlivenih čeličnih slabova nivo od milion i sedamsto hiljada tona.

Nove investicije i radna mesta u smederevskoj Železari

To će, kako je rekao za RTS, biti istorijski rekord u kompaniji.

On je rekao i da je zabeležen veliki napredak kada je izvoz u pitanju, ako se uporedi nivo prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg izvoza.

"U periodu od januara do maja izvoz je dostigao nivo od 560.000 tona, što je za 43,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine i predstavlja veliki pomak", rekao je Song.

Song, međutim, napominje da bi ukoliko Evropska unija uvede kvote i za tržište koje pokriva "HBIS Srbija" to imalo uticaja na proizvodnju, ali i na čitavu ekonomiju Srbije.

"Nadamo se da Vlada Republike Srbije svojim angažovanjem može da pomogne oko kvota, jer je tržište Evropske unije i dalje važno za našu Železaru, dok je mesečni nivo na srpskom tržištu manji od 20.000 tona", navodi on.

Kada je u pitanju trgovinski čelični rat Amerike sa Kinom i EU, Song kaže da su zbog američke 232 istrage, carinske stope porasle za 25 odsto, što je dovelo do povećanja troškova izvoza čelika "HBIS Srbije", ali i dalje izvozi na američko tržište, jer su cene tamo još više.

"Najveći uticaj je u Evropskoj uniji, gde se takođe oseća i uticaj povećanja američkih carinskih stopa i gde se trenutno razmatra uvođenje kvota za sve države koje nisu članice Unije", napominje Song.

On kaže da je za dve godine od kada je HBIS preuzeo Železaru Smederevo urađen ogroman posao.

Navodi da je uloženo 158 miliona evra kako bi podržali čitavu proizvodnju i modernizaciju opreme i da je kroz razne projekte dosta uloženo u tehnologiju: od unapređenja opreme, remonta i rekonstrukcije na aglomeraciji, visokoj peci, u čeličani, u livne mašine, toplu i hladnu valjaonicu. Takođe, navodi da je urađena i kompletna rekonstrukcija pretpruge, automatizacija prvog i drugog nivoa celokupne linije valjanja.

"Prošle godine od proizvodnje prihodovali smo 750 miliona dolara, što je veliki doprinos i srpskoj ekonomiji. Istovremeno smo platili porez u iznosu od 39 miliona dolara, a to je sve rezultat ovih investicija", kaže Song.

Govoreći o daljim planovima investiranja, kaže da će do juna 2020. godine investirati 150 miliona evra, jer je potrebna nova oprema u čitavoj fabrici.

"Pre svega, nova "aglo mašina" usklađena sa zahtevima zaštite životne sredine, nova "koračna peć" u toploj valjaonici, kako bi se rešilo pitanje korišćenja visokopečnog gasa i kako se bespotrebno ne bi trošila energija. Predviđena su ulaganja u smanjenje emisija gasova i prašine. Sve to je investicioni fokus "HBIS Srbije" za naredne dve godine", objašnjava Song.

Napominje da "HBIS Srbija" obezbeđuje 5.000 radnih mesta i svake godine otvara priliku za zaposlenje 200 mladih ljudi iz Smedereva i drugih delova Srbije.

"Ove godine želimo da ostvarimo saradnju sa ovdašnjim fakultetima i podstaknemo studente koji izučavaju predmete potrebne našoj kompaniji da ostanu da rade u zemlji. Već ove godine srpskim akademcima obezbedićemo stipendije i u našoj kompaniji omogućiti im praksu i zaposlenje. Računamo da ćemo tako za dve godine motivisati 50 do 100 studenata da rade u Železari", navodi direktor kompanije.

Pre tacno dve godine smederevska Železara je privatizovana, kada je preuzela kineska "HBIS Grupa", napominje RTS.