Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i i generalni direktor kompanije „Šandong Jangu Huatai Kemikal“ Vang Venbo potpisali su Memorandum o razumevanju o izgradnji fabrike koja će proizvoditi sirovine za industriju guma.

Nova radna mesta u fabrici kineske kompanije „Huatai“ u Zrenjaninu


Reč je o investiciji vrednoj 30 miliona evra, koja će otvoriti 101 radno mesto. Kompanija „Šandong Jangu Huatai Kemikal“ je deo „Jangu Huatai“ grupacije, koja je vodeći proizvođač i izvoznik u oblasti gumarske i hemijske industrije.


Knežević je istakao da ovaj memorandum za Zrenjanin znači dalji razvoj, a za građane veće plate i bolji standard, podsetivši na to da je ranije najavljivao da će taj grad biti dobro mesto za investicije i da će svaki građanin Zrenjanina, koji to bude želeo, imati posao.


Ovom investicijom i aktivnostima lokalne samouprave sve smo bliže tom cilju, poručio je ministar.


Janjić je izrazio zadovoljstvo zbog izgradnje još jedne fabrike u Zrenjaninu, i dodao da je dolazak ove kompanije posledica prvobitnog ulaganja „Šandong Linglong Tajer“ kompanije, čiji će „Huatai“ biti kooperant.


Direktor marketinga „Huataia“ za Evropu Đangar Tuđinof istakao je da je projekat „Huatai Srbija“ prvi projekat te kompanije van Kine i biće realizovan na osam hektara.


Reč je o savremenoj proizvodnoj tehnologiji, opremljenoj novim automatskim sistemom koji će biti stavljen u funkciju za tri godine. Ova investicija otvara nam put na evropsko, rusko i američko tržište, naglasio je on.


Kompanija se opredelila za otvaranje novog pogona za proizvodnju nerastvorljivog sumpora u Zrenjaninu, nakon što je put za ovu investiciju otvorio „Šandong Linglong“.


„Huatai“ je glavni snadbevač gumarske industrije ovom sirovinom. Takođe, kompanija ima paletu sa više od sto vrsta ostalih hemijskih proizvoda, kao što su sredstva za vuklanizaciju, pomoćna sredstva za obradu, agensi za preradu gume i slični proizvodi kojima snabdeva najznačajnije proizvođače auto guma.