Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je danas, sa predsednikom Opštine Lučani Milivojem Dolovićem, novu gasnu kotlarnicu u Guči, koja je izgrađena uz podršku ovog ministarstva.

Nova gasna kotlarnica za bolji kvalitet vazduha u Guči


Vujović je tom prilikom ocenila da je ovaj projekat važan jer će prelaskom toplane sa uglja na ekološki prihvatljiviji energent u velikoj meri biti smanjeno aerozagađenje u centru Guče.

Ona je iskazala zahvalnost opštinskom rukovodstvu na tome što su kandidovali ovaj projekat na javnom konkursu Ministarstva, i ujedno izrazila očekivanje da će nova kotlarnica početi sa radom u predstojećoj grejnoj sezoni, a grejaće 180 stanova iz okolnih zgrada i nekoliko poslovnih prostora.

U centru Guče neće više biti pretovara ni sagorevanja uglja, a pepeo i crni dim koji su smetali građanima postaju prošlost. To će sveukupno doprineti tome da građani koji ovde žive imaju osetno bolji kvalitet vazduha, ocenila je ministarka.

Ona je ukazala na to da je Opština Lučani jedna od 17 lokalnih samouprava u Srbiji u kojoj se uvodi separacija otpada u domaćinstvima.

Prema njenim rečima, u okviru projekta koji se sprovodi u saradnji sa evropskim partnerima, za Lučane je obezbeđeno 1.350 kanti i 85 kontejnera za reciklažni otpad, kao i vozilo za transport primarno separisanog otpada.

Oprema je već dopremljena, a u planu je podela kanti domaćinstvima i edukacija građana o tome kako da pravilno selektuju otpad. Cilj je da povećamo stopu reciklaže otpada u četiri regiona koji su obuhvaćeni ovim projektom, ali i da smanjimo količine otpada koji završava na deponijama, objasnila je Vujović.

Ministarka je, govoreći o unapređenju sistema upravljanja otpadom, najavila da će Duboko – Užice gde se, između ostalog, odlaže otpad i iz opštine Lučani, biti jedan od najsavremenijih regionalnih centara za upravljanje otpadom u Srbiji.

Država je, kako je podsetila, obezbedila sredstva za opremu i izgradnju potrebne infrastrukture kako bi se otpad iz svih devet lokalnih samouprava koje gravitiraju ka ovom regionalnom centru zbrinjavao i tretirao po najvišim standardima.