Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas, u okviru obeležavanja godinu dana rada Vlade, nemačku kompaniju Norma grupa u Subotici, koja je od početka svog poslovanja u našoj zemlji uložila više od 32 miliona evra.

Norma grupa do sada uložila više od 32 miliona evra u Srbiju

Norma grupa, koja razvija i proizvodi spone, spojnice i cevi za protok fluida za automobilsku industriju, trenutno zapošljava 1.200 ljudi i izvozi svoje proizvode u 50 zemalja širom sveta.

Premijerka Brnabić, zajedno sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i predstavnicima Ambasade SR Nemačke u Srbiji, obišla je pogon fabrike i upoznala se sa procesima proizvodnje i uslovima rada u ovoj kompaniji.

Brnabić je istakla da je Norma grupa primer investitora kakvi su potrebni našoj zemlji. Norma grupa Srbija nije samo distributivni centar, već se ceo proces izradeproizvoda dešava upravo ovde, u Subotici. Koristi se domaća pamet i kreativnost. To je upravo ono za šta se mi kao Vlada zalažemo – jačanje ekonomije koja se zasniva na inovacijama i znanju, izjavila je premijerka.Predsednica Vlade podsetila je na to da je Srbija apsolutni lider u privlačenju stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana i da država svakodnevno radi na poboljšanju poslovne klime, kako bi broj investitora u budućnosti bio još veći.

Neto priliv direktnih stranih investicija u prvih pet meseci 2018. godine iznosi više od 1,1 milijardu evra, što je za skoro 160 miliona evra ili 15,8 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je navela da je Nemačka jedna od zemalja čije su kompanije uložile najviše novca u našu zemlju. U Srbiji trenutno posluje više od 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 45.000 naših građana. Naš cilj je da u budućnosti još više unapredimo ekonomsku i političku saradnju Srbije i Nemačke, naglasila je Brnabić.