U industrijskoj zoni "Sobovica", kod Kragujevca, nemački "Simens" je izgradio fabriku za proizvodnju kompletnih aluminijumskih karoserija za putničke vagone, a prve isporuke ovih proizvoda namenjene su austrijskoj železnici.

Nemački

U toj fabrici uskoro kreće i proizvodnja delova za tramvaje.Zvanične podatke o ovoj fabrici nismo mogli da dobijemo, ali "Novosti" saznaju da će poznati nemački gigant, pored 500 postojećih radnika angažovanih preuzimanjem fabrike od kompanije "Milanović inženjering", u novoizgrađenim pogonima uskoro zaposliti još oko 2.000 radnika.

Do sada je "Simens" izgradio hale na oko 40.000 kvadrata, a planom je predviđeno da se pogoni prostiru na oko 60.000 kvadrata.

Pored toga, u naredne tri godine, u Sobovici će svoje proizvodne pogone graditi i najznačajniji "Simensovi" kooperanti, ali i druge inostrane kompanije. Kako saznajemo najviše su zainteresovane kineske kompanije za proizvodnju auto-delova.

Nedavno usvojenim planom detaljne regulacije, zona "Sobovica-Lužnice" gradi se na 663 hektara zemljišta. Proizvodne hale prostiraće se na 280 hektara.

Na ostalom prostoru nići će aerodromska pista, zdravstveni centar, obdanište, hotel, restorani, prodavnice, pošta, banka, policijska stanica, te interna pruga za testiranje železničkih vagona, koji će se kretati brzinom i do 320 kilometara na sat.

- Dolazak "Simensa" je tek početak potpunog oporavka centra Šumadije - kaže gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

- Konačno ćemo rešiti najveće ekonomske, pa i socijalne probleme ovog dela centralne Srbije. Fabričke hale će se graditi na ukupno 200.000 kvadrata. U naredne tri do četiri godine tu će se razviti nova varoš, sa oko 7.000 zaposlenih.

Tehnologija za svet

Pored ovih fabrika, Kompanija "Milanović inženjering" gradi i modernu poslovnu zgradu, u kojoj će biti angažovan veliki broj IT stručnjaka za tehnološki razvoj i inovacije. Usluge ovih inženjera prvenstveno će biti namenjene "Simensu", ali će patenti nastali u tom Odeljenju biti ponuđeni i drugim poznatim svetskim kompanijama.

Infrastruktura

Za izgrađenu trafostanicu od 35 kilovata, koja već snabdeva postojeće pogone, u Sobovici se gradi još jedna od 110 kilovata, koja će rešiti problem snabdevanja strujom i u selima između Kragujevaca, Rače i Topole. Posao vredan oko deset miliona evra, dok je Gradska uprava Kragujevca uložila deset miliona dinara, kako bi se proširio magistralni put od centra Šumadije do Sobovice.