Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević potpisao je danas, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, ugovor za investiciju nemačke kompanije "Brose", vrednu više od 180 miliona evra.

Nemački


Ugovor je potpisan sa predstavnikom pomenute kompanije Tomasom Španglerom, a ovom investicijom planirano je otvaranje 1.100 radnih mesta u Pančevu.


Knežević je tom prilikom istakao da kompanije sa većinskim nemačkim kapitalom u Srbiji zapošljavaju više od 55.000 ljudi, a u poslednjih devet godina uložile su približno 1,36 milijardi evra.


On je ocenio da je činjenica da te kompanije sve više reinvestiraju u Srbiji, što je još jedan dokaz koliko je Srbija dobro mesto za investitore.


Takođe, ministar je izrazio zadovoljstvo zbog toga što nemačke kompanije koje posluju u našoj zemlji sve više zapošljavaju mlade, obrazovane, ljude.


Pomenuti ugovor potpisan je tokom posete ministra privrede i energetike Savezne Republike Nemačke Petera Altmajera, koji predvodi privrednu delegaciju iz te zemlje.


Kompanija "Brose" je jedan od vodećih dobavljača u auto-industriji. U Srbiji planira da proizodi motore upravljača, električne pumpe za ulje i motore ventilatora za hlađenje.


Takođe, predviđeno je i otvaranje centra za istraživanje i razvoj, tako da će više od 40 odsto planiranih radnih mesta činiti visokokvalifikovani kadrovi.


Knežević je ranije danas dočekao ministra Altmajera na Aerodromu "Nikola Tesla", nakon čega su, u društvu nemačkih privrednika obišli postrojenja kompanije „ZF Srbija“ u Pančevu i nove radove.


„ZF Srbija“ je deo nemačkog „ZF Fridrihšafen AG“, a planira da u Pančevu proizvodi delove i elektroniku za električna i hibridna vozila. Investicija je vredna 160 miliona evra, a planirano je da, po realizaciji, zaposli 1.000 ljudi.