Država Srbija pokloniće nemačkom investitoru MTU zemljište vredno 6,25 miliona evra za izgradnju pogona u Novoj Pazovi za održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora i prateće usluge, saznaje "Nova ekonomija".

Nemački avio gigant koji dolazi u Novu Pazovu dobio na poklon 25 hektara


Član Upravnog odbora MTU Aero Engines Mihael Šrajeg je u maju ove godine tvrdio da će ta kompanija kupiti zemljište na tada još neimenovanoj lokaciji u blizini Beograda, međutim dokument Komisije za kontrolu državne pomoći pokazuje da će zemljište biti poklonjeno.


Ovo će biti realizovano putem ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta između Republičke direkcije za imovinu, kompanije MTU Maintenance registrovane u Srbiji i njenog matičnog preduzeća, MTU Aero Engines iz Nemačke.


Mihael Šrajeg posetio je Beograd 7. maja i tom prilikom se susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je tada kazao da investicija MTU predstavlja "novi industrijsko-tehnološki život Srbije".


Šrajeg je kazao da je MTU među prvih pet proizvođača motora na svetu, da kompanija raste i da će do leta kupiti zemljište u Srbiji i početi sa unajmljivanjem ljudi, javio je tada RTS.


"Moramo naporno da radimo dok ne zaključimo ugovor i uradimo konačan odabir", rekao je Šrajeg.


Pet meseci kasnije, Komisija za kontrolu dodele državne pomoći odobrila je dodelu zemljišta ovoj kompaniji bez naknade na sednici 9. oktobra.


Kako se navodi u odluci Komisije, ukupna vrednost zemljišta koje se donira je 6.250.683 evra, prema proceni Poreske uprave. Ukupna površina dve katastarske parcele je 25 hektara, 68 ari i 72 kvadratna metra.


Nacrtom ugovora MTU se obavezuje da izgradi objekat o svom trošku, odnosno izvrši početnu investiciju u osnovna sredstva u iznosu ne manjem od 100.900.000 evra do kraja 2025. u i zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vreme od 2021. do 2027. godine.


Predviđena je i obaveza da MTU Maintenance obezbedi učešće od najmanje 25 odsto opravdanih troškova iz sopstvenih izvora ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć, pri čemu se za opravdane troškove ulaganja uzima samo ulaganje u novu opremu.


Poslovnim planom je predviđena izgradnja kapaciteta za MRO poslovanje (maintenance, repair and operations – održavanje, popravke i operacije), površine oko 22.000 kvadratnih metara.


Investicionim projektom navedeno je ulaganje od 4,8 miliona evra za infrastrukturno opremanje zemljišta, 45,9 miliona evra je okvirno rezervisano za projektovanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta, a 50,2 miliona je vrednost planiranog ulaganja u novu opremu.


U slučaju da MTU bude odgovoran za neispunjavanje ugovornih obaveza, država ima pravo da traži isplatu u protivvrednosti iznosa od 6,25 miliona evra, što je tržišna vrednost parcela koje se ustupaju.