Posle više od tri decenije u grad na Moravi došla je velika strana investicija – nemačka kompanija Forverk, koja će svoja vrata otvoriti za 1.000 radnika.

Nemačka kompanija zapošljava 1.000 radnika u Čačku


Ono što je najvažnije jeste činjenica da su se sa njom vratili i građani koji su trbuhom za kruhom otišli ili u prestonicu, ili u Evropu.


Nebojša Gavrilović, mladi saobraćajni inženjer, petnaest punih godina živeo je i radio u Beogradu, tamo je osnovao i porodicu ali uvek je sanjao o tome da se vrati u svoj rodni grad. Dolazak prvog velikog investitora u Čačak omogućilo mu je ostvarenje tog sna, pa će uskoro svoje znanje dokazati u Forverku.


"Ovo mi je bio profesionalni izazov, jer čast je raditi za fabriku ovog renomea, ali imam i privatne razloge. Radiću ono što volim u mestu iz kog potičem i moja deca odrastaće u Čačku, to je ono što sam oduvek želeo od života. Da mi je neko pre 10 godina rekao da ću se vratiti u Čačak to mi je izgledalo neverovatno, ali čuda se definitivno dešavaju", rekao je Nebojša za Rinu.


I dok svi hrle u zapadnu Evropu, Nenad Medenica krenuo je u suprotnom smeru.


"Posle šest godina rada u zapadnoj Evropi odlučio sam da se vratim sa porodicom, a razlog je bio ovaj projekat koji je izuzetno dobar i interesantan", kaže Medenica.


A upravo povratak mladih u Čačak i Moravički okrug je najveća korist od auto-puta "Miloš Veliki", koji je u ovaj kraj doveo nove investitore, a domaćim privrednicma omogućio još bolji poslovni ambijent.


"Ono što posebno raduje je povratak ljudi koji su otišli Ibarskom magistralom iz Čačka, a sada se auto-putem 'Miloš Veliki' vraćaju. Ovaj deo Srbije razvija se velikom brzinom, na teritoriji grada trenutno je oko 600 gradilišta", rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.


On ističe da je prema realnim očekivanjima zvanično otvaranje Forverka moguće za mesec dana, međutim, sa privlačenjem stranih investicija, mislilo se i o domaćim privrednicima, tvrdi gradonačelnik.


"Postojeća industrijska zona u Konjevićima za domaće preduzetnike koja se prostire na 111 hektara već je u završnoj fazi. Tamo se stacioniralo dosta firmi u kojima ima oko 2.200 zaposlenih. Na tom prostoru već rade veliki izvoznici i proizvođači, među kojima su i naše domaće firme. Podsticaj, ali i infastruktura oličena je u gasifikaciji, elektrifikaciji, snadbevanju optikom i svim onim što je neophodno da bi se ovakve domaće i strane fabrike razvijale, da bi mogli da prate sve trendove i tehnološki razvoj", rekao je prvi čovek Čačka.