Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.

Nedostatak radne snage, veliki problem hrvatskog gospodarstva


U najvećoj mjeri potaknut je iseljavanjem domaćeg stanovništva u razvijenija gospodarstva Europske unije te umnogome utječe i na produktivnost hrvatskog gospodarstva, kažu poslodavci.


U samo dva mjeseca ove godine izdano je više od 43 tisuće radnih dozvola za strance, 46 posto više nego prošle godine.


- Stav poslodavaca je da dovoljan broj zaposlenika možemo osigurati samo sustavnim pristupom koji uključuje promjenu poreznog tretmana rada, moderan Zakon o radu, aktivaciju radno sposobnih stanovnika na tržištu, usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama na tržištu rada, ali isto tako i uvoz radne snage, istaknula je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.


- Balansiramo između potreba poslodavaca i gospodarstva, štitimo domaću radnu snagu i vodimo brigu o sigurnosti prije svega jer to nam je ključ ne samo za gospodarstvo nego i pojedine grane. Zamislimo turizam u nestabilnoj zemlji, ali na kraju ili na prvom mjestu zbog svojih građana. Nećemo nikada dopustit da nas preplave nekakve emocije straha ili mržnje jer za njima nema potrebe, naglasio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.