Srbija ispunila i premašila obećanje dato MMF-u: broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen za više od 22.000. Biće formirana Akademija za obuku zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Neće više biti otpuštanja u javnom sektoru

Jedan od glavnih zahteva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vlastima u Srbiji bio je da do kraja 2016. godine bude izvršena maksimalna racionalizacija radnih mesta u javnom sektoru, odnosno državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.


Predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu danas su saopštili da je taj zahtev ne samo ispunjen, već i premašen.


"Od decembra 2014. do oktobra 2016. godine broj zaposlenih je smanjen za 22.800 (direktni i indirektni budžetski korisnici), a zahtev MMF-a je bio 21.000. Do kraja godine očekujemo da taj broj bude i veći. Ovo predstavlja smanjenje za 4,4% u odnosu na ukupan broj zaposlenih u opštoj državi i lokalnim javnim preduzećima", rekao je državni sekretar u Ministarstvu Miloš Popović tokom izveštaja o prvih 100 dana rada Ministarstva pod vođstvom nove ministarke Ane Brnabić.


Od tog broja, gotovo polovina, odnosno 42% je steklo uslove za penziju, a ostatak je sporazumno raskinuo radni odnos ili na osnovu otkaza uz otpremninu.


Vlada Srbije je u decembru 2015. godine donela Odluku o maksimalnom broju zaposlenih, kojom je bilo predviđeno da u takozvanom "prvom talasu racionalizacije" broj zaposlenih bude smanjen za 14.500, a u "drugom talasu", u drugoj polovini 2016. godine još 6.500. Dakle, taj broj je već premašen za 1.800, zaključno sa krajem oktobra ove godine.


Sve ovo, naglasio je Popović, za posledicu je imalo i uštede u budžetu - za rashode za zarade u opštoj državi su u 2016. godini za oko 2,6% manji nego u 2015. godini, odnosno za od oko 7 milijardi dinara (oko 56 miliona evra).


Kada se na to odbiju rashodi nastali kroz povećanje plata i isplatu otpremnina (onima koji su na taj način otišli iz javnog sektora), dolazi se, tvrde u Ministarstvu, do "čiste sume" od oko 35 miliona evra uštede. Naravno, oni koji su otišli u penziju i dalje su budžetski korisnici.


Državni sekretar Popović nije mogao da kaže koliko je sada tačno zaposlenih u javnom sektoru, ali je ponovio da ih je za 4,4% manje u odnosu na kraj decembra 2014. godine. Sa MMF-om je dogovoreno da Odluka o maksimalnom broju zaposlenih za 2017. godinu bude doneta do kraja marta naredne godine.


Opšta ocena je da državni aparat nije glomazan (u odnosu na pojedine zemlje Evropske unije čak je i manji, pa tako u Srbiji ima 6 činovnika na 100 građana, a u zemljama EU je taj broj 8 na 100), ali da mora da bude mnogo efikasniji i da zaista bude servis građana i privrede.


S tim u vezi, ministar Ana Brnabić je naglasila da će u narednom periodu akcenat biti na obučavanju zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, a planirano je formiranje Akademije za javnu upravu kao nacionalne institucije za kontinuiranu obuku državnih službenika u lokalnim samoupravama.


"Cilj nam je da javna uprava bude ljubazna, efikasna i profesionalna", poruka je Ane Brnabić.

Efikasnost je i ključna reč u radu nove ministarke ili kako je to slikovito rekla, opisujući pojedine zakone (Zakon o inspekcijskim poslovima i Zakon o opštem upravnom postupku), koje je predložila još njena prethodnica Kori Udovički:


"Zakoni su odlični, samo treba da ih sprovodimo. To je kao da imate audi ili bmw na papiru, a u praksi jugo i fiću".


Zakon o finansiranju lokalnih samouprava takođe je bio jedan od prioriteta, ali isto tako i sistem kontrole trošenja sredstava u lokalnim samupravama. Tokom razgovora sa novinarima iznet je neverovatan podatak da dug opštine Smederevska Palanka iznosi čak 5 milijardi dinara(!!!) i da je bilo dva puta više zaposlenih od potrebnog broja (820, a potrebno je 400).