Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Inspektorat za rad intenzivno proveravao da li su poslodavci isplatili odgovarajuće uvećane nadoknade zaposlenima koji su radili za vreme uskršnjih praznika.

Nastavak borbe protiv sive ekonomije

Vulin je objasnio da je od 6. do 9. juna proveravan rad 422 poslodavca koji zapošljavaju 2.354 radnika, pri čemu su otkrivena 42 neprijavljena radnika, dok sedam poslodavaca nije isplatilo zarade za mart i april.

Takođe, kako je dodao, 40 poslodavaca nije isplatilo uvećanu zaradu za rad tokom praznika za 131 zaposlenog, jedan poslodavac nije isplatio uvećane zarade za noćni rad za 19 zaposlenih, dok 12 poslodavaca nije isplatilo nadoknade za prekovremeni rad za 30 zaposlenih.

Ministar je podsetio na to da je finansijska disciplina značajno povećana i da se doprinosi daleko bolje i redovnije uplaćuju, ali da će uprkos tome resorno ministarstvo i Inspektorat nastaviti da vode borbu protiv sive ekonomije.

Ove institucije će i dalje proveravati da li poslodavci ispunjavaju svoje zakonske obaveze jer je to jedini način da bude bolje i poslodavcima i zaposlenima, zaključio je Vulin.