Očekivalo se da će to biti ove godine, ali će država u potragu za kupcem saobraćajnog preduzeća "Lasta", krenuti u aprilu sledeće.

Najavljena privatizacija prevoznika:


Tako su makar obećali misiji Međunarodnog monetarnog fonda, što stoji u poslednjem pismu o namerama. Vlada istovremeno napominje da čini sve kako bi našla način da se obezbede ulaganja u kikindski Metanolsko-sirćetni kompleks.

Tokom poslednjih pet godina, prateći Zakon o privatizaciji, u stečaj je otišlo 310 nekada društvenih i državnih kompanija. Privatizovane su 62. Prema evidenciji nadležnih, 35.500 zaposlenih iz 354 preduzeća primilo je otpremnine. U nadležnosti Ministarstva privrede, koje je preuzelo poslove Agencije za privatizaciju, ostale su 84 kompanije sa blizu 30.000 zaposlenih.


- Vlasti istražuju mogućnosti za potencijalna strateška ulaganja za hemijsku kompaniju MSK, ali napominju da ona više nema neizmirenih dospelih obaveza prema "Srbijagasu" i EPS - stoji u izveštaju MMF.


- Tender za privatizaciju autobuske kompanije "Lasta" odložen je za sredinu 2020. godine kako bi se omogućilo dovoljno vremena za rešavanje nerešenih pitanja, uključujući optimizaciju radne snage. Vlada još nije usvojila plan za zatvaranje nepristupačnih rudnika uglja "Resavica".


Vlada je pismom o namerama potvrdila rešenost da pregovara sa potencijalnim investitorima za "Petrohemiju" i napravi napredak u privatizaciji nekoliko strateških kompanija.


Subvencije za "Resavicu"


Razvili smo, uz pomoć Svetske banke, vremenski ograničen akcioni plan za rudnike "Resavica", koji predviđa zatvaranje četiri rudnika, uz dobrovoljni socijalni program i plan optimizacije rada - poručili su nadležni.

- Osiguraćemo dovoljno sredstava u budžetu da se transparentno podrži "Resavica" kroz subvencije i spreči dalje gomilanje zaostalih obaveza prema EPS.