Mokrin će biti prvo digitalno selo u Srbiji. To mesto na samom severu Banata izabrano je da bude deo projekta „Digitalno selo“, koji je pokrenuo istraživačko-razvojni institut "Biosens" u saradnji sa kompanijama "Delta" i "Mokrin haus"-om.

Mokrin - prvo digitalno selo u Srbiji


Planirano je da projekat u Mokrinu trajati tri godine, a ideja je da digitalna poljoprivreda zaživi i u drugim selima u Srbiji. Zvanično predstavljanje projekta u Mokrin hausu-u najavljeno je za 24. maj.

Među poljoprivrednicima koji su se priključili projektu „Mokrin - Digitalno selo“ je i Dragan Dorongin.

Mnogo korisnih i važnih informacija bio je u prilici da čuje na edukativnim skupovima, koji su u okviru projekta već organizovani. Naglašava da je sjajna vest da je mokrinski atar postao bogatiji za čak 10 meteo-stanica.

„Da u pravom trenutku dobijemo informacije o vremenskim uslovima, o kvalitetu zemljišta, da bi mogli da odreagujemo u pravom ternutku i kako bi ostvarili što bolji prihod. Ta tačnost i pravovremenost informacija doneće nam olakšanje u proizvodnji“, rekao je Dorongin.

Mokrin je prvo selo u Srbiji koje će zahvaljujući projektu proći kroz proces digitalne transformacije. Projektom „Digitalno selo“ planirana je edukacija poljoprivrednika, korišćenje i praktična primena novih aplikacija i digitalnih alata, umrežavanje. Transfer znanja, kao i obuke poljoprivrednih proizvođača, organizuju se na imanju "Mokrin haus".

„Cilj projekta Digitalno selo je stvaranje uslova za lakšu, efikasniju i održiviju poljoprivrednu proizvodnju, veće zarada poljoprivrednika i , što je takođe važno, stvaranje privlačnijeg života za mlade na selu“, kazao je Edo Bratović iz "Mokrin hausa".

Uz znanja i iskustva moderne poljoprivredne proizvodnje, digitalizacija treba da omogući efikasniju proizvodnju i bolje poslovne rezultate, uz optimalno korišćenje resursa :

„Tako da je naša želja da naše znanjje i iskustvo prenesemo meštanima, da im objasnimo koje su sve prednosti digitalizacije poljoprivredne proizvodnje, jer na taj način oni optimalno korsite sve resurse“, napomenula je Tijana Koprivica iz kompanije Delta.

Za 24. maj najavljeno je zvanično predstavljanje projekta, kada će u "Mokrin haus"-u biti prezentovani detalji projekta zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, potencijalnim partnerima i javnosti.