Veliki broj ljudi se makar jednom našao u situaciji na poslu kada ih savlada umor i jedva uspevaju da ostanu budni do kraja radnog vremena. Neodstatak sna i te kako utiče na gubljenje koncentracije i neophodne energije za izvršenje radnih obaveza, što se naravno negativno odražava produktivnost.

Mali trikovi protiv pospanosti na poslu

Iako je ustaljena praksa da u trenucima umora posegnemo za kafom, energetskim napicima ili slatkišima, stručnjaci savetuju sledećih šest aktivnosti koje Vam mogu pomoći da razbijete pospanost.


1. Ustanite i prošetajte na jedan minut

Ova vrlo jednostavna, a učinkovita metoda vam može pomoći da razbistite glavu i prekinete pospanost. Naime, brzim hodanjem po kancelariji podstičete cirkulaciju, što omogućava bolji protok kiseonika do mišića i mozga i podstiče njihov rad. Osim toga, šetnja je izuzetno korisna za kreativnost, koncentraciju i pamćenje, te ukoliko ne možete napraviti duže pauze, dovoljno je da povremeno makar na jedan minut ustanete od stola i „protegnete noge“.


2. Pijte dosta tečnosti

Svima je poznato koliko je voda važna za naš organizam i celokupno zdravlje. Ukoliko ne unosite dovoljno tečnosti u toku dana, protok kiseonika kroz organizam se usporava što dovodi do osećaja iscrpljenosti i umora. Zbog toga se trudite da tokom dana prekidate pospanost tako što ćete popiti čašu vode. Osim trenutnog osveženja, voda reguliše probavu i na taj način se brže izbacuju nakupljeni toksini, čime se smanjuje i osećaj umora. Korisna je i mineralna voda koja gasi žeđ i dovodi u ravnotežu nivo minerala u organizmu, vraćajući neophodnu snagu.


3. Čajevi umesto kafe

Konzumiranje kafe na poslu jeste dobro rešenje u situacijama kada se osećate umorno, međutim njeni efekti su nažalost kratkoročni. Zbog toga izbegavajte njeno konstantno ispijanje kako biste održali budnost. Umesto toga, pokušajte sa biljnim čajevima koji vam mogu pomoći u poboljšanju koncentracije i pamćenja. Savetuje se čaj od jabuke koji ubrzava moždane funkcije i poboljšava koncentraciju, kao i čaj od sremuša koji je vrlo efikasan pri ubrzanju dotoka kiseonika do mozga i blagotvorno utiče na jači fokus i veću energiju.


4. Upalite svetlo ili podignite roletne

Prigušena svetla u kancelarijama su čest uzrok osećaja umora na poslu, jer svetlost smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji izaziva pospanost. Pojedina istraživanja su pokazala da izloženost jakom svetlu u velikoj meri smanjuje pospanost i povećava budnost, pa ukoliko radite u zamračenim prostorijama, pokušajte da pojačate intenzitet svetlosti. Takođe, kad god vam se ukaže prilika izađite iz kancelarije i uživajte u prirodnoj svetlosti, jer osim smanjenja pospanosti, ona utiče i na poboljšanje raspoloženja i nivoa energije.


5. Započnite razgovor sa kolegama

U situacijama kada vas savladava umor na poslu, pokušajte da stimulišete um tako što ćete pokrenuti konverzaciju sa kolegama u kancelariji. Bilo da se radi o nekoj poslovnoj ideji, problemu ili bilo kojoj drugoj temi, razgovor vam može pomoći da prekinete pospanost. Ukoliko ste sami u kancelariji, jedan od načina da se rešite ovog problema jeste da promenite radni ritam i da se na zanimljivije zadatke fokusirate onda kada se osećate iscrpljeno. Naime, monoton rad može uticati na osećaj pospanosti jednako kao i nedostatak sna, pa ukoliko imate takav posao na listi dnevnih obaveza, završite ga onda kada ste sveži i odmorni.


6. Voće umesto slatkiša

Konzumiranje čokoladica, sokova i ostalih proizvoda punih šećera, postalo je uobičajena rutina u situacijama kada se osećamo pospano, jer šećer doprinosi naletu energije i koncentracije. Međutim, nakon prestanka njegovog dejstva često se osećamo još umornije i pospanije. Umesto toga, mnogo je bolja solucija pojesti sveže voće, čiji prirodni šećer daje jednaku količinu energije kao i šolja kafe. Tako na primer, jabuka sadrži ugljene hidrate i bogata je vlaknima koji pomažu telu da sporije apsorbuje prirodni šećer i produžava osećaj svežine i budnosti.