Krajem jula Majkrosoft je svojim korisnicima ponudio besplatnu nadogradnju na novi Windows 10 operativni sistem. A juče je u Njujorku na Windows 10 konferenciji predstavio nekoliko hardver noviteta, utemeljenih na istoimenoj platformi, među kojima se posebno istaknuo Surface Book, prvi laptop iz Majkrosofta.


Potpuno razvijen u Majkrosoftu, Surface Book je dvostruko brži od MacBook Air prenosnika. Krasi ga ekran dijagonale 13,5 inča (34,29 cm) i gustoće piksela od 267 PPI.

Kako kažu u Majkrosoftu, baterija bi trebala osigurati 12 sati neprestanog rada. Surface Book pokreću, zavisno o konfiguraciji, Intelovu Core i5 ili i7 procesori u kombinaciji s NVIDIA GeForce grafičkom karticom. Uz to dolazi i do 16 GB RAM-a i najviše 1 TB interne memorije.

Ova kombinacija laptopa i tableta tanka je svega 7,7 milimetara, a težak je 1515 grama sa odvojivom tastaturom, koja se na novi način nazvan Dynamic Fulcrum spaja na tablet težine 720 grama. Inače, unutar tastature nalazi se poseban grafički akcelerator, kojeg je kreirala ekipa iz Xboxa u vlasništvu Majkrosofta.

Početna cena Surface Booka je 1499 dolara, ali model sa najjačom opremom će koštati 2699 dolara. Uz standardni paket dostupni su i dodaci, kao što su stereo zvučnici s prednje strane, čitač SD memorijskih kartica, dva USB 3.0 uređaja i dve kamere po ceni od 1500 dolara za osnovni model.