Skupština Smedereva usvojila je predlog za prodaju zemljišta i hale u svojini Grada koja je pod zakup izdata kompaniji PKC. Hala će biti ponuđena na prodaju po ceni od 6,3 miliona evra.

Kupuju zemlju i halu za 6,3 miliona evra


Gradonačelnica Jasna Avramović, koja je pokrenula ovu inicijativu, obavestila je odbornike da pregovori sa menadžmentom PKC-a traju dve godine, nakon što su iskazali nameru da otkupe parcelu od 19 ari i halu od 18.478 kvadrata.


Podsetimo, Grad je halu izgradio iz kredita za 7,8 miliona evra, a Fincima je predata po principu "ključ u ruke". Grad je investirao i u kompletnu infrastrukturu, uključujući i prilazne puteve. Radovi su zvanično koštali 627,5 miliona dinara.


Ugovor o zakupu sa kompanijom za proizvodnju kablova za auto-industriju, sklopljen je u februaru 2015. PKC je do sada, na ime zakupa, u gradski budžet uplatio gotovo četiri miliona evra.


Na osnovu procene tržišne vrednosti, koju je obavio nezavisni procenitelj, ova imovina vredi 741.037.783 dinara, odnosno oko 6,3 miliona evra.


- To znači da ćemo, uz novac od zakupa, prihodovati više od deset miliona evra. Mislim da je ovo odličan posao. Vratićemo preostali kredit od 3,8 miliona evra, a ostaće još oko 2,5 miliona evra u budžetu Grada. Posebno je važno što će ovo stvoriti sigurnost za 2.700 radnika, ali i za još oko 1.000 koje planiraju da zaposle - kazala je Avramovićeva.


Ona je podsetila da je novcem iz kredita izgrađena manja hala od 3.000 kvadrata, koja ostaje u vlasništvu grada. Gradonačelnica je izjavila da će PKC u narednom periodu izgraditi dodatne pogone od oko 10.000 kvadrata i zaposliti još radnika:


- Sve ovo govori da će oni nastaviti dugoročno da posluju u Smederevu, što je, osim novca, jedan od najbitnijih benefita.


Uskoro oglas


Javni oglas za otuđenje imovine u svojini Grada biće raspisan u kratkom roku. Ukoliko se na konkurs za prodaju javi drugi kupac sa boljom ponudom, u obavezi je da PKC-u nastavi da izdaje halu još šest godina, jer je prethodni ugovor o zakupu sklopljen sa Gradom na deset godina. Inače, vodeći indijski proizvođač delova za auto-industriju, "Moterson Sumi", otkupila je upravljačka prava u finskoj kompaniji PKC.