Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović svečano je otvorio Regionalni inovacioni startap centar u Kruševcu, za koji je Vlada Srbije izdvojila 42 miliona dinara.

Kruševac dobio regionalni startap centar

Popović je naveo da je ovo šesti po redu regionalni startap centar, koji je otvoren ove godine u Srbiji, a da se do kraja godine očekuje otvaranje još dva.


Ministar je istakao da 30 mladih, koji rade u centru, imaju odlične uslove i najmoderniju opremu, poput njihovih kolega u Silikonskoj dolini u SAD ili u Australiji i Velikoj Britaniji.


Prema njegovim rečima, Vlada je, osim prostora i najmodernije opreme, obezbedila i sredstva za sve sadržaje koji će se u budućnosti dešavati u Centru, koji se prostire na više od 300 metara kvadratnih.


Veoma je važno da se ovim mladim startap kompanijama, inovatorima, inženjerima čak i učenicima, omogući da imaju svu i pravnu, finansijsku i veoma važno, mentorsku, podršku, istakao je Popović.


On je najavio da će trend izgradnje inovacionih centara u Srbiji biti nastavljen, objasnivši da je reč o načinu razvoja inovacija i startap ekosistema kakav se primenjuje u modernim zemljama širom sveta, kako koncentracija znanja ne bi bila vezana samo za velike univerzitetske centre.


Popović je, nakon obilaska kompanija koje su svoje mesto našle pod krovom ovog startap centra Rasinskog okruga, posebno ukazao na značaj firmi koje se bave blokčejn tehnologijama.


Nedavno je i najrelevantnija američka organizacija za analizu inovacionih startap sistema stavila Srbiju na jedno od najboljih mesta u Evropi, što se tiče blokčejn tehnologija i gejming industrije, podsetio je ministar.


Prema njegovim rečima, srpski inženjeri su stavljeni na listu među prvih pet najboljih u svetu, u odnosu na broj stanovnika zemlje iz koje dolaze, što predstavlja veliki signal investitorima.


On je ukazao na to da je nedavno prestižni časopis "Fajnenšel tajms" proglasio našu zemlju za lidera u svetu po broju stranih direktnih grinfild investicija.


To je najviše zasluga predsednika Republike Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, ali i svih rukovodstava lokalnih zajednica koje vredno rade kako bi privukli investicije, ocenio je Popović.


Ministar je naglasio da je budućnost u savremenim tehnološkim inovacionim parkovima, i dodao da bi u budućnosti ovaj centar Rasinskog okruga trebalo da dobije i tehnički fakultet.


Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je da u novom inovacionom centru mladi ljudi sada imaju mogućnost da rade u tehnološki naprednom i dobro opremljenom mestu gde mogu da stvaraju i realizuju svoje ideje i na taj način pomognu svom gradu i Rasinskom okrugu.