Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je kompanija "Google" omogućila korišćenje trgovinske platforme ove kompanije uz Google Merchant Account za područje Srbije.

Kreće prodaja digitalnih proizvoda iz Srbije u Google prodavnici


Na ovaj način će i IT firme iz naše zemlje u budućnosti biti u mogućnosti da širom sveta vrše naplatu svojih servisa i proizvoda dostupnih na Google Play Store.


Ovaj značajan rezultat postignut je zahvaljujujući predanom radu Vlade, Narodne banke Srbije i organizacije srpskih preduzetnika „Serbian Entrepreneurs” iz San Franciska.


Tim povodom, predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da je veoma važno za domaći IT sektor da ovo pitanje bude rešeno jer će kompanije iz Srbije od sada upravo putem Google Play Store imati pristup tržištu celog sveta.


Ona je izrazila uverenje da će ova vest posebno obradovati industriju mobilnih aplikacija, s obzirom na to da će im omogućiti da planiraju plasman svojih proizvoda do većine korisnika pametnih telefona globalno.


Vlada je posvećena stvaranju najboljih uslova za razvoj biznisa u Srbiji, podvukla je ona i dodala da modernizujemo naš pravni okvir, a prvi rezultati toga su već primetni.


Posebno smo ponosni na činjenicu da iz godine u godinu IKT sektor beleži najviši rast izvoza od svih grana privrede. Očekujemo da će izvoz IKT proizvoda u 2019. godini dostići milijardu i po evra, navela je premijerka.


Prema njenim rečima, od 1. januara uvedeni su posebni podsticaji za ulaganje u istraživanje, razvoj i kreiranje intelektualne svojine u Srbiji, tako što se profit od prihoda od intelektualne svojine oporezuje po poreskoj stopi od tri odsto, umesto standardnih 15 odsto, čime je Srbija bez dileme postala jedna od najkonkurentnijih zemalja u ovoj oblasti.


Brnabić je iskazala zahvalnost organizaciji srpskih preduzetnika „Serbian Entrepreneurs” iz San Franciska i Narodnoj banci Srbije, navodeći da je samo timski rad mogao da dovede do toga da "Google" omogući korišćenje Google Merchant naloga za Srbiju.


Tehnološki investitor i jedan od osnivača organizacije srpskih preduzetnika „Serbian Entrepreneurs” u San Francisku Brano Perković izjavio je da je cilj te organizacije da iskoristi pogodnosti njihove lične i profesionalne mreže u Silicijumskoj dolini, kako bi radili na strateškim inicijativama koje imaju veliki potencijal da značajno pomognu Srbiji i srpskom tehnološkom ekosistemu.


On je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa državnim organizacijama, kao i lokalnim privatnim kompanijama u Srbiji, u donošenju Google trgovinske platforme u zemlju.


Nadamo se da će to dodatno omogućiti srpskim programerima da stvaraju i takmiče se na svetskoj tehnološkoj sceni. Nastavljamo naporno da radimo na drugim uzbudljivim projektima za koje se nadamo da ćemo uskoro moći da ih najavimo, rekao je Perković.


Ovaj projekat pokazuje koliko je važna saradnja sa dijasporom i kako kroz partnerski odnos sa našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu možemo da uradimo mnogo toga za Srbiju.


Vlada Srbije će nastaviti saradnju sa „Serbian Entrepreneurs” i na drugim projektima, navodi se u saopštenju.