Na trasi auto–puta “Miloš Veliki”, od Preljine do Pakovraća, našlo se i desetak stambenih i pomoćnih objekata u čačanskom selu Trbušani, a koji su u vlasništvu šest porodica. Posle uspešnog dogovora o obeštećenju, ovi objekti će biti srušeni, a porodice iseljene.

Kreće izgradnja

– Radi se o šest domaćinstava u kojima svako ima po jednu i više stambenih jedinica. Pored toga biće srušeni i pomoćni objekti, staje, tremovi a moraće da se sruši čak i jedna farma kokošaka – rekao je Milan Pavlović, predsednik MZ Trbušani, kome će takođe domaćinstvo biti izmešteno, a kuća porušena.

Meštani Trbušana, kako navode, dogovorili su sume za obeštećenje sa predstavnicima „Beograd puteva“. Pavlović je dodao da su se svi uglavnom dogovorili sa državom, pojedinci, doduše, uz određene klauzule da svoja dodatna potraživanja mogu tražiti na sudu. Ukoliko bi se slučaj našao pred sudom, prema postignutom dogovoru to neće uticati na odlaganje početka radova ovoj deonici auto-puta.

– Od šest porodica koje će biti iseljene, dve će potražiti dodatne procene na sudu, ali je činjenica da se svi iseljavamo i da ti dodatni zahtevi neće uticati na početak radova. Jasno je da nam je svima teško, jer se radi o našoj dedovini, ali sa druge strane jasno nam je da se radi o višem državnom interesu. Moje domaćinstvo čine dve kuće, dva pomoćna objekta sa 28 ari placa, žao mi je, ali sam svestan da je auto-put nešto šte je veoma važno – kazao je Pavlović.

Njegov komšija Dragiša Pavlović već je skinuo krov sa kuće, raskrčio dvorište i priprema pokućstvo za selidbu.

– Crep ćemo iskoristiti, kao i sav nameštaj iz kuće. Štalu i ovce poklanjamo manastiru, a već smo kupili plac u centru sela gde krećemo sa gradnjom kuće – kazao je Dragiša.

Do sada je od šest porodica izmeštanje domaćinstava i rušenje objekata naplatilo njih četiri, dok dve još nisu potpisale. Svima je rok da se isele do početka aprila.

Inače, radovi na tom delu trase već su počeli, a iskop je već prišao prvim kućama.